Ik heb deze CLS nu ruim een jaar. Nieuw gekocht, helemaal volgens mijn eigen specificaties en zelfgekozen opties. Mooi met bordeaux-rood leer en niet te vergeten: verwarmbaar stuur. Auto is prima comfortabel en zolang je niet achterin hoeft te zitten, zit je ruim, zelfs als je, zoals ik, ruim 2 meter lang bent. Dan trouwens geen schuifdak bestellen!
In het algemeen ben ik heel tevreden over de auto, maar vanaf het begin is er wat schokkerig rijgedrag, met name bij rustig rijden. Ergens in de aandrijflijn zit wat onrust. Eerst denk je: dat is nieuwigheid en gaat over, vervolgens denk je, dat laat ik wel oplossen bij de eerste beurt. Die eerste beurt was in maart 2012 bij 25.000 km. We zijn nu 5 maanden en diverse garagebezoeken verder, maar het probleem is nog niet opgelost. Volgens de dealer moet er iemand van de fabriek komen uit Stuttgart om met mijn auto aan de gang te gaan.
"De man uit Stuttgart" was begin juli in het land, maar ja, toen waren wij op vakantie (met de auto). Nu is het wachten tot hij weer komt. Ik vind het een raar verhaal. Nogmaals, de auto rijdt best behoorlijk, maar het is niet zoals het bedoeld is. De euveltje begint zolangzamerhand mijn irritatieniveau te verhogen, wat de auto eigenlijk niet verdient.
Het brandstofverbruik is met 1:12,0 heel behoorlijk (gemeten met de tankbeurten, niet met de boordcomputer). Wat me wel opvalt, is dat ik met mijn vorige auto's altijd het opgegeven gemiddelde verbruik haalde, maar met deze niet. Ik denk dat de manier waarop de fabrikanten het verbruik moeten vaststellen gewijzigd is en ook minder aansluit bij de realiteit. Hiervoor had ik een CLS500 van het vorige model. Daar reed ik 1:9 mee, wat vrijwel gelijk was aan het door MB opgegeven gemiddelde.
Dan de prestaties. Ik rijd erg rustig, maar als je wilt, heeft de auto heeft ruim voldoende in huis. 306 pk, net als mijn CLS500. Hij moet er wel meer toeren voor maken. Dat merk je op de Duitse Autobahn. Als je daar weer snelheid wil maken na achter een voorganger te zijn gekomen, schakelt de automaat al snel terug. De V8 uit de CLS500 deed dat vrijwel nooit. Altijd koppel genoeg. De V6 klinkt beschaafd en als je wat toeren maakt, komt er een krachtige brom te voorschijn. Altijd op de achtergrond, dat wel.
Comfort is goed. Tegenwoordig heeft de airmatic luchtvering nog maar 2 standen: comfort en sportief. Vroeger waren er 3 standen. Het lijkt wel of ze deze auto wat sportiever hebben gemaakt dan de vorige serie. Stand "comfort" nu, komt gevoelsmatig over met stand "middel" in de vorige serie. Maar het blijft ok. Ik ben een comfortrijder, en dan ben je met de huidige CLS nog steeds goed af.
Hoe gaat het nu met de CLS (52.000 km)
De dealer is een paar dagen met mijn auto bezig geweest. Het bericht is dat het probleem is opgelost. Vervelend is echter, dat ik zelf weinig verschil merk. Ik begin echter te denken dat het ook tussen mijn eigen oren zit. Inmiddels hebben een paar autovrienden en ikzelf zowel in mijn auto gereden als in een andere cls met dezelfde aandrijving. Ik was de enige die een verschil merkte. Ik laat het verder maar zo. Vandaag moest ik "even" op en neer naar Aken. Dat betekent zo'n 7 uur aan het stuur. In mijn eentje, dus behoorlijk saai. Maar 7 uur is deze auto is echt geen straf. Je zit beter dan thuis op de bank en de distronic (actieve cruise control) werkt heel rustgevend. De auto heeft net z'n 2e onderhoud gehad. Moet helaas wel een keer terug, want de stoelverwarming is kapot. Moet een nieuwe verwarmingsmat voor komen. Ik geef toe, een kleinigheidje, maar het zou toch niet mogen. Gelukkig doet de stuurverwarming ;-) het uitstekend!
De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. Sanoma Media Netherlands B.V. (“Sanoma”) kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de inhoud of eventuele gevolgen ervan. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen. Het is niet toegestaan zonder toestemming van Sanoma de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.
Gebruikers geven Sanoma een wereldwijde, niet-exclusieve, royaltyvrije, overdraagbare licentie (met het recht tot sublicentie) voor het commercieel gebruik, de verveelvoudiging, de verspreiding, het maken van afgeleide werken, het tonen en uitvoeren van de gebruikersbijdragen in verband met de verlening van de diensten en anderszins in verband met het aanbieden van de website www.autoweek.nl en aanverwante activiteiten van Sanoma, waaronder publicatie in print en het promoten en verder verspreiden van de website (en daarvan afgeleide werken waaronder in print), in welke media-formats en via welke mediakanalen dan ook.
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid.
Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen krijgt een review een waardering in het overzicht.
Gedragsregels AutoWeek.nl:
Gebruikers zullen geen misleidende, racistische, beledigende, seksistische, discriminerende, bedreigende of anderszins
kwetsende uitingen doen, grof taalgebruik hanteren, misplaatste grappen maken of andere gebruikers op een andere manier
lastig vallen.
Gebruikers zullen elkaar met het nodige respect behandelen. Schelden, beledigen of op de man spelen zijn niet toegestaan.
Ook onrust stoken of berichten die de sfeer bedreigen zijn niet toegestaan.
Het plaatsten van privé-informatie, privécorrespondentie of iemands beeltenis zonder de uitdrukkelijke
toestemming van die persoon is niet toegestaan.
Misleiding, oplichting of je voordoen als iemand anders is niet toegestaan.
Het maken van reclame en het doen van commerciële aanbiedingen is niet toegestaan.
Het is niet toegestaan auteursrechtelijk beschermde foto's te gebruiken of foto's van een webserver zonder
toestemming van de hostende partij.
De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde afkeuren voor plaatsing,
verwijderen of aanpassen. Gebruikers die zich (herhaaldelijk) niet aan bovenstaande regels houden kan de schrijftoegang ontzegd worden.