Op 2 juli j.l. Heb ik mijn nieuwe leaseauto, de Hyundai i40 CRDI HP business edition opgehaald. Deze auto vervangt mijn vorige leaseauto, de Renault Laguna GT, waar ik bijna 4 jaar met veel plezier in heb gereden en zonder enig probleem. Mijn nieuwe auto staat dus voor de niet geringe uitdaging om mij de Laguna enigszins te doen vergeten.
Ik heb gekozen voor de high power uitvoering met 136 pk vermogen en 320 nM koppel. Deze business edition is eigenlijk al heel compleet met standaard navigatie, multimediasysteem, dual zone klimaatregeling en zo ongeveer alles electrisch.
Heb zo'n 8 maanden moeten wachten omdat ik de beige bekleding wilde met Two tone dashboard. De auto is tevens voorzien van een panorama schuifdak. De bestuurderstoel is electrisch in zo ongeveer alle standen te verstellen, die je maar kunt bedenken. De (overigens spuuglelijke en veel te kleine) 16 inch lm velgen zijn vervangen door aanzienlijk fraaiere 17 Inch velgen.
Eerste indruk van de auto:
Robuuste en toch slank ogende vooral grote auto met meer dan voldoende binnenruimte. Achterpassagiers zitten ook met de voorstoelen in de achterste stand nog riant achterin. Ook lange mensen (1.90m plus). Kofferbak formaat echoput en meer dan voldoende opbergvakken in cabine en kofferbak. Mooie kwaliteit materialen. Zowel dashboard als stoelbekledijg zien er fraai uit.
Motor: 136 pk high power diesel met riant koppel, waardoor de auto mede door de goed gekozen overbrengingsverhoudingen schakellui kan worden bereden. Alleen bij opschakelen van 1 naar 2 een kleine dip. Redelijk stille motor, maar niet zo verfijnd als die in de Laguna.
Versnellingen goed gekozen met fijne korte schakelwegen.
Weggedrag: ligt verrassend goed op de weg, is koersvast en stuurt zeker niet te licht of zoekerig. De bocht in de overgang van de A2 naar de A9 richting Haarlem kan hij op zijn sloffen met een ter plaatse illegale snelheid van 100 km (70 km/u) aan. Denk dat dit mede komt door de zware dieselmotor. Wel wat meer bandengeruis dan ik gewend ben, maar dat komt wellicht door de gemonteerde Hankook banden. Bij de eerstvolgende bandenwissel zal ik zeker weer terugvallen op Bridgestone banden. Fijne stille banden zijn dat.
De standaard HiFi installatie is niet premium zoals de fabrikant beweert, maar voldoet beter dan die in mijn privé iX35. en is zeker geen straf om naar te luisteren. Ik heb gekozen voor de kleur Stonegrey met zoals gezegd beige bekleding en dat staat de auto uitstekend, zeker in combinatie met de getinte achterste zijruiten.
De auto is stevig, maar zeker niet oncomfortabel geveerd en de stoelen zijn comfortabel. Kortom, een prettige reiswagen met een aangenaam binnenklimaat. Het start/stop mechanisme is even wennen en werkt niet altijd omdat de accu daarvoor meer dan 95% capaciteit moet hebben en als je wat langer geparkeerd hebt gestaan met de nodige stroomverbruikers aan (bij uitgeschakelde motor) moet de benodigde energie eerst weer worden bijgeladen dmv afremmen.
Brandstofverbruik na 590 km is 5,9 liter op 100 km. Totale actieradius Op 1 tank volgens de boordcomputer is 1150 km.
Over de betrouwbaarheid kan ik in dit stadium vanzelfsprekend nog geen mededelingen doen maar aangezien ik hier een sterrenwaardeing voor moet geven heb ik voorlopig alle 5 sterren maar aangevinkt evenals voor de gebruikskosten., de voorlopige totaal indrukvan de auto is positief met de genoemdeckanttekeningen..
1e update (6.200 km)
Wat een heerlijke ruime en comfortabele limousine. Ruim, stil en luxueus in deze business edition uitvoering. De auto stuurt lekker direct en ik ervaar zeker niet dat "vage" gevoel wat door menig autojournalist steeds wordt genoemd. Natuurlijk is er verschil met een hydraulische stuurbekrachtiging, maar ik vind het stuurgevoel prima.
Minpunt vind ik de stembegeleiding van het navigatiesysteem. Die is romduit irritant (vervelende stem) en geeft teveel en overbodige informatie, zoals het advies om rechtdoor te rijden als je net hebt ingevoegd op de snelweg. De handrem had van mij volautomatisch gemogen zoals bij Renault. Nu moet je hem er handmatig opzetten met een druk op de knop. Wel laat de handrem automatisch weer los bij opnieuw starten en wegrijden. Datzelfde geldt voor de keyless entry. Je hebt weliswaar de sleutel niet nodig, maar moet zowel bij openen als sluiten van de auto toch eerst nog een knop op het bestuursportier indrukken. Ook voor de spiegels geldt dit. Bij het zich verwijderen van de auto zouden die ook volautomatisch moeten kunnen inklappen a la Renault. Maar eerlijk is eerlijk, deze nadelen wegen niet op tegen de positieve eigenschappen van mijn i40. Nog geen problemen tegengekomen. Het brandstofverbruik is gedaald naar 5,5 liter op 100 km. De actieradius is dan ook enorm. Je kunt zonder tanken in een keer naar Lyon rijden.
De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. Sanoma Media Netherlands B.V. (“Sanoma”) kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de inhoud of eventuele gevolgen ervan. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen. Het is niet toegestaan zonder toestemming van Sanoma de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.
Gebruikers geven Sanoma een wereldwijde, niet-exclusieve, royaltyvrije, overdraagbare licentie (met het recht tot sublicentie) voor het commercieel gebruik, de verveelvoudiging, de verspreiding, het maken van afgeleide werken, het tonen en uitvoeren van de gebruikersbijdragen in verband met de verlening van de diensten en anderszins in verband met het aanbieden van de website www.autoweek.nl en aanverwante activiteiten van Sanoma, waaronder publicatie in print en het promoten en verder verspreiden van de website (en daarvan afgeleide werken waaronder in print), in welke media-formats en via welke mediakanalen dan ook.
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid.
Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen krijgt een review een waardering in het overzicht.
Gedragsregels AutoWeek.nl:
Gebruikers zullen geen misleidende, racistische, beledigende, seksistische, discriminerende, bedreigende of anderszins
kwetsende uitingen doen, grof taalgebruik hanteren, misplaatste grappen maken of andere gebruikers op een andere manier
lastig vallen.
Gebruikers zullen elkaar met het nodige respect behandelen. Schelden, beledigen of op de man spelen zijn niet toegestaan.
Ook onrust stoken of berichten die de sfeer bedreigen zijn niet toegestaan.
Het plaatsten van privé-informatie, privécorrespondentie of iemands beeltenis zonder de uitdrukkelijke
toestemming van die persoon is niet toegestaan.
Misleiding, oplichting of je voordoen als iemand anders is niet toegestaan.
Het maken van reclame en het doen van commerciële aanbiedingen is niet toegestaan.
Het is niet toegestaan auteursrechtelijk beschermde foto's te gebruiken of foto's van een webserver zonder
toestemming van de hostende partij.
De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde afkeuren voor plaatsing,
verwijderen of aanpassen. Gebruikers die zich (herhaaldelijk) niet aan bovenstaande regels houden kan de schrijftoegang ontzegd worden.