Review
Verbruik

Autoreviews  |  Toyota Prius THSD (2006)

Toyota Prius THSD
Impressiefoto - de beschreven auto kan er anders uitzien
Uitvoering5-deurs
Versnellingen1, automaat
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2012
Km-stand bij aanschaf153.122 km
Km-stand laatst170.250 km
Eerste review-invoer06-06-2012
Laatst gewijzigd29-05-2013

Comfortster vol ster vol ster vol ster vol ster leeg
Prestatiesster vol ster vol ster vol ster vol ster leeg
Betrouwbaarheidster vol ster vol ster vol ster vol ster vol
Kostenster vol ster vol ster vol ster vol ster vol
Overall waarderingster vol ster vol ster vol ster vol ster half
Zou u weer een auto van dit merk willen kopen: ja
Auteur
Vorige autoHonda Accord 2.0i Sport (2004)
(Gemiddelde lezerswaardering 84%)

Weer een tevreden Priusrijder erbij (153.650 km)

Op 25-5-2012 onze Zilver metallic Prius uit 2006 opgehaald bij Driessen Outlet in Eindhoven. Auto gekocht met volledige km historie van eerste eigenaar en met nieuwe voorbanden en doppen en grote 150.000 beurt + poetsen.

Auto ziet er er werkelijk als nieuw uit, zowel van binnen en van buiten, als we hem ophalen.

Veel ervaring met het Prius rijden had ik nog niet. Slechts twee proefritten gemaakt. Een met een Prius uit 2004 en 258.000 en een in de nu aangeschafte auto.

De Prius heeft parkeersensoren en een fietsendragersteun. Het overige is standaard. Jammer genoeg geen mistlampen. Montage bij Driessen zou € 477,- kosten, dat vond ik echt te veel.

Het rijden naar Zeeland (130 km) was een feest: veel file en toch 1 op 23 rijden. Wel wennen aan de stilte. Toen de files voorbij waren bleek ik al geruime tijd 150 te rijden achter een andere auto, zonder het te merken.

Wat opvalt is de enorme power tot zo'n 70 km/uur. Je krijgt het gevoel een enorme diesel te rijden. Het koppel is ook niet mis 476Nm tot 35 km/uur.

De passagier die me op de terugreis vergezelde (Jaquar S-type V8 rijder) moest toegeven dat de Prius minstens zo stil is als zijn eigen Jaq... Ook de binnenruimte is veel groter dan je van buitenaf zou denken. Nog een puntje: de standaard stereo (verbeterd sinds 2006) heeft een indrukwekkend geluid, zelfs voor een klassieke muziekliefhebber.

Na verschillende typen auto's te hebben geprobeerd met de kinderen (3 waarvan 2 in zitje) kwam de Prius er enorm goed uit. De benen van onze 6-jarige dochten raken noch de voorstoel, nog de mat. De kinderen hebben het idee dat deze auto echt veel ruimer is dan de Honda Accord uit 2004 die we eerst hadden.

Wat wel minder dan we gewend waren, is de bagageruimte. Deze is niet zo laag door het accupakket en minder diep (door flinke beenruimte). Daarom maar een dakkoffer aangeschaft.

Het enorm soepele rijden, waarbij je echt niets merkt van de acties van benzine -en elektromotor blijft verbazen.

Het eerste wat deze week kapot ging was een achterlampje. Ook wilde ik een rubberafdekhoes voor de fietsendragersteun. Beide kreeg ik bij Toyota de Jonge in Goes voor niets. Met het advies om maar twee lampjes mee te nemen, die andere zou ook wel snel kapotgaan... Tja zo krijg je nieuwe klanten!!

De vorige eigenaar maar eens opgebeld. Hij reed altijd nieuwe auto's en had werkelijk alle merken gereden vertelde hij. De Prius was de meest comfortabele tot dan toe. Zelfs een Mercedes kon niet aan het comfort tippen met die harde stoelen. Deze mijnheer was als uitermate tevreden Priusrijder overgestapt naar een nieuwe Prius 3. Mijn vraag rijdt dat echt veel beter? Zijn antwoord "alleen op de snelweg wat zuiniger door grotere motor, voor het overige valt het erg mee"

Fijne boodschappenauto (160.400 km)

Inmiddels rijden we nu een half jaar met de Prius rond. Net even gekeken bij de verbruiksmonitor van alle 34 Priussen en wat bleek: ik ben de op 2 na onzuinigste rijder. Dit komt ongetwijfeld doordat we met de Prius best veel korte stukjes rijden. Gelukkig ook wel enkele keren per maand snelweg om het verbruik weer wat te drukken. Bij de huidige temperaturen is gemiddeld 1 op 20 wel mogelijk als ik op de snelweg de teller op 115km/uur houdt maar dat valt tegen met de huidige 130km/u wegen. Wat de verbuiksmeter betreft deze wijkt meer af naarmate er onzuiniger wordt gereden. Geeft de meter aan dat het gemiddeld verbruik 5,5 is dan klopt dat precies, maar vanaf 5,8 is het werkelijke verbruik vaak (veel) minder positief en kan het wel 6,2 zijn (afgelegde kilometers delen door getankte liters)

Gelukkig heb ik een 650cc motorscooter voor wat meer snelheidssensatie want zoals bekend is dit het grote gemis of juist de kracht van deze auto: ontspannen cruisen.
Verschillende keren al meegemaakt: volgas wegtrekken bij stoplicht gevolgd door een bocht De Prius begint te piepen en het gele lampje van de ESP maakt overuren vervolgens rijdt de Prius weg met zo'n 15 pekaatjes: toch wel een afgang...

Met dakkoffer is ook deze auto best geschikt voor de vakanties met een gezin van 3 kinderen. Opvallend is dat de auto met dakkoffer precies even hard gaat als zonder: 180 km op de teller, is 170 op de navigatie. Terwijl het toch een flinke dakkoffer betreft (380 liter origineel Toyota).

Ook zijn we met 5 volwassenen en keer 165km heen gereden naar A'foort. Maar 3 volw. op de achterbank bleek qua breedte wel iets te veel van het goede. de beenruimte verbaasde daarentegen de passagiers: echt veel meer dan bijv. een Zafira. Wat dan ook opvalt is dat je de teller zonder veel drama goed op 140 kan houden, ook na afremmen valt het loeien enorm mee, soms enkele seconden plank en vervolgens heel geleidelijk verder op snelheid komen werkt prima. Terugweg met 3 volwassenen leverde een verbruik op volgens meter van 5,5 ltr/100 km.

Het lukt me steeds beter om na optrekken bij zo'n max. 70km/u stukken zonder benzinemotor te rijden. De motor moet dan wel goed op temperatuur zijn en de weg iets aflopend of volkomen glad. In de bebouwde kom is 49km/u op elektrisch het maximale.

Ben er wel achter dat een dagelijks flink woon-werk traject met veel provinciale weg belangrijk is voor een echt laag verbruik (minder dan 5,4 liter/100km).

Auto heeft nog geen enkel probleem vertoond en zelfs mijn vrouw die alle interesse voor auto's en techniek mist vind de Prius een prima (boodschappen)auto.

Ben trouwens erg benieuwd wat na 1 januari 2014 de motorrijtuigenbelasting gaat doen, is er dan bijvoorbeeld nog aftrek van het gewicht voor het hybride systeem of wordt de totale 1.275kg aangeslagen?

Korte update (161.962 km)

Met koud en vochtig weer is het niet mogelijk om in automatische modus (airco aan) de auto wasemvrij te rijden bij korte ritten. De ventilator gaat bij koude start pas na 1,5 minuut draaien. Op het display is dan geen ventilatorstand aangegeven, dus beslaat de auto eerst flink. Inderdaad is het handmatig wel op te lossen met voorruitontwaseming, dat werkt wel heel snel.

De Prius slaat met een buitentemperatuur van zo'n 3-4 graden niet meer zo snel uit, tenzij je de binnentemperatuur laag zet. Bij 16,5 graden slaat de motor net zo snel uit als met een buitentemperatuur van 15 graden. Bij korte ritjes wordt het verbruik dan toch nog wat positiever. Op langere afstanden maakt het niets uit en koulijden is niet erg comfortabel...

Allemaal lampjes... (162.552 km)

Vanmorgen moest ik even flink remmen. Resultaat 4 brandende controle lampjes. 2x remmen rood en geel, ABS en het stabiliteits systeem. Ook na een uur contact af bleven ze branden tijdens rijden. Bij Toyotadealer de Jonge in Goes kon ik gelukkig direct terecht voor het uitlezen van de computer.

Terwijl ik binnen de nieuwe Auris hybride bewonderde (erg mooie auto!) zag ik een monteur met onze Prius een proefritje maken, het uitlezen was dus al gebeurd. Vervolgens werd de Prius op de brug gereden. Ik vreesde een serieus probleem.

Viel mee, twee foutcodes gereset en het probleem leek opgelost. De monteur is zo'n 20 minuten bezig geweest en weer was het service van de zaak...

Te weten dat de Prius nog geen enkele cent aan onderhoud heeft gekost/opgeleverd en dan toch deze service. Inderdaad zo krijg je nieuwe klanten!

Terugroepactie, nieuwe stuuras (163.560 km)

Sinds een week rijden we met een nieuwe stuuras rond. Er was een terugroepactie waarbij de stuuras werd gecontroleerd. Maximale stuuruitslag zou de stuuras zo kunnen beschadigen dat in theorie het stuur zou kunnen blokkeren. Bij onze auto bleek vervanging noodzakelijk. inspectie en vervanging kostten 1,5 uur. De auto stuurt nu iets zwaarder en dus iets lekkerder.

Gelukkig zijn de koude dagen voorlopig voorbij. Het schoonmaken en ijsvrij houden van de kunststof vooruit is zonder krabben best lastig. Genoeg middeltjes om er op te spuiten, maar dit bevriest direct daarna alsnog. De kachel geeft de eerste 10 minuten erg weinig warmte af. Het enige wat nog een beetje helpt is de zonnekleppen naar beneden zodat de warmte blijft hangen.

Is het trouwens normaal dat het oranje lampje wat waarschuwt voor ijzel maar 1 seconde brand? Als de temperatuur 3 graden aangeeft licht het even op en vervolgens zie je het niet meer, ook niet als het -4 graden is. Aan dit lampje heb je daarom echt niets!

In de verbruiksmonitor kan je het verbruik bekijken. De 1 op 17 haal ik door de koude dagen net niet. Ik ga mijn best doen om beter te scoren. Vanaf 7 graden buitentemp. rijdt de Prius echt hele stukken op elektrisch en daalt het verbruik aanzienlijk. Na een snelwegrit van zo'n 110 kilometer lukte het me om met 4 personen in de auto 2100 meter ver te komen op alleen de accu, de buitentemp was zo'n 6 graden. In Kapelle mag je maar 30 km per uur rijden dus is volledig elektrisch rijden goed te doen!

1e Beurt en geen APK... (168.855 km)

Terwijl ik de APK papieren uit het hoesje haal bij Toyota de Jonge in Goes zie ik dat de APK die ik bij aanschaf had bedongen doorloopt tot 16-5-2014 in plaats van wat ik dacht: mei 2013. Dat scheelt weer wat op de 165.000 km beurt.

Vooraf raamde de receptie de 165.000 beurt incl. APK en Airco onderhoud op € 327,-. Uiteindelijk werd het maar € 272,-

De Prius blijkt in perfecte staat. Een pakket onderhoudsbeurt en de airco schoonmaken/bijvullen (nog 65% vulmiddel aanwezig) bleken genoeg.

Het bijvullen van de airco is na meer dan zeven jaar echt nodig. Direct na het wegrijden bij de garage (het is erg zonning en 17 gr.) weer een heerlijke frisse lucht uit de ventilatieroosters. Zonder airco rijden om benzine te besparen? Mij niet gezien!

De Prius bevalt zeker na zo'n voordelige beurt super. Als leenauto kreeg ik een Toyota Aygo. Geinig karretje met schitterend motorgeluid. Als je daarna weer Prius rijdt dan valt de enorme rust en stilte weer extra op. Invoegen op de snelweg naar 130 (A58) dat gaat echt vanzelf, zeker als je net in de Aygo hebt gereden.

Het enige wat iets onder verwachting is is het benzineverbruik. Mede door de erg lange en koude winter zit ik nu gemiddeld op 1 op 16,7. De bandenspanning heb ik behoorlijk hoog 2,8 voor en 2,7 achter. Nu het weer warmer wordt zal het gemiddelde verbruik hopelijk snel dalen naar zo'n 1 op 17,5.
De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. Sanoma Media Netherlands B.V. (“Sanoma”) kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de inhoud of eventuele gevolgen ervan. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.
Het is niet toegestaan zonder toestemming van Sanoma de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Gebruikers geven Sanoma een wereldwijde, niet-exclusieve, royaltyvrije, overdraagbare licentie (met het recht tot sublicentie) voor het commercieel gebruik, de verveelvoudiging, de verspreiding, het maken van afgeleide werken, het tonen en uitvoeren van de gebruikersbijdragen in verband met de verlening van de diensten en anderszins in verband met het aanbieden van de website www.autoweek.nl en aanverwante activiteiten van Sanoma, waaronder publicatie in print en het promoten en verder verspreiden van de website (en daarvan afgeleide werken waaronder in print), in welke media-formats en via welke mediakanalen dan ook.

mail naar een vriend plaats dit bericht op nujij plaats dit bericht op hyves plaats dit bericht op linkedin plaats dit bericht op digg maak een bookmark op delicious

Gedragsregels AutoWeek.nl:
  1. Gebruikers zullen geen misleidende, racistische, beledigende, seksistische, discriminerende, bedreigende of anderszins kwetsende uitingen doen, grof taalgebruik hanteren, misplaatste grappen maken of andere gebruikers op een andere manier lastig vallen.
  2. Gebruikers zullen elkaar met het nodige respect behandelen. Schelden, beledigen of op de man spelen zijn niet toegestaan. Ook onrust stoken of berichten die de sfeer bedreigen zijn niet toegestaan.
  3. Het plaatsten van privé-informatie, privécorrespondentie of iemands beeltenis zonder de uitdrukkelijke toestemming van die persoon is niet toegestaan.
  4. Misleiding, oplichting of je voordoen als iemand anders is niet toegestaan.
  5. Het maken van reclame en het doen van commerciële aanbiedingen is niet toegestaan.
  6. Het is niet toegestaan auteursrechtelijk beschermde foto's te gebruiken of foto's van een webserver zonder toestemming van de hostende partij.
De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde afkeuren voor plaatsing, verwijderen of aanpassen. Gebruikers die zich (herhaaldelijk) niet aan bovenstaande regels houden kan de schrijftoegang ontzegd worden.

AutoWeek Autoverzekering

bij total loss: autowaarde garantie +10%

Logo AutoWeek Verzekeringen

Verkoop je auto

Binnen 2 minuten je auto te koop zetten?

Verkoop je auto al vanaf € 7,75 én adverteer op AutoWeek en Auto Trader.
© 2013 Sanoma Media Netherlands B.V.
Adverteren - Abonneren - Colofon - Contact - Copyright - Disclaimer - Privacy en cookiebeleid - RSS - Twitter - Sitemap
AutoWeek.nl - onderdeel Sanoma Media Netherlands groep