--Het selectie proces--
Zoals al aangegeven in mijn vorige review (Volvo V50 1.6d sport) ben ik sinds 8 februari de eigenaar van een nieuwe Volkswagen Passat variant comfortline 1.6 tdi. Na 2 jaar met veel plezier in mijn volvo gereden te hebben mocht ik na de wisseling van baan ook van auto wisselen. Met 2 kinderen in het pre-puberale tijdperk, hechte ik meer waarde aan ruimte achterin waardoor de keuze beperkt bleef (het moet een VAG product zijn) tot de nieuw A4, de touran en de passat. De touran viel bij mij af omdat ik hem gedateerd vind, de A4 omdat ik geen duidelijkheid kreeg of de auto ook daadwerkelijk voor week 26 geleverd kon worden en ik hem ook wel schreeuwend duur vind voor de hoeveelheid auto die je krijgt.
Kortom gekozen voor een zwarte 1.6 tdi in Comfortline uitvoering met de opties:
- Advance pakket (Xenon en keyless entry)
- Executive pakket (Navigatie, Park distance, Alarm, telefoon voorbereiding Premium)
- Sportpakket II (Truffel/zwart interieur, 35% getinte ramen, sportstoelen en sport onderstel)
- Kansas 18” LM velgen
- ABT chip
- Trekhaak
Vreemdgenoeg is de auto in deze uitvoering 800 euro goedkoper dan een highline, terwijl het enige verschil de optie van 360 euro is voor de chromen dakreling. Een zeer complete auto.
--De motor—
Al vanaf de 1e km valt de enorme souplesse van de motor op. Al vanaf 1200rpm is er voldoende koppel voorhanden en snort de auto er rustig vandoor. Met de V50 nog vers in het geheugen voorzag ik wel wat problemen bij het inrijden omdat de wens is niet boven de 2500 rpm te komen. In praktijk blijkt dat in de Passat helemaal niet nodig omdat de motor juist in het gebied van 1400 – 2200 rpm uitstekend tot zijn recht komt en door de 6 bak de terugval in toeren beperkt blijft (de 1.6d viel onder de 1750 rpm dood en was boven de 2600 rpm ook snel klaar).
Na een eerste tank van 1:17.8km ben ik inmiddels 4100km onderweg en is het verbruik van de laatste 2 tankbeurten behoorlijk zuinig. Ondanks langere stukken van 120-135km/h kwam ik al twee keer op 1:19.5 waarbij de boordcomputer ook netjes 5.1ltr/100km aangeeft. Voor een auto met dit gewicht en afmeting keurige waarden, gemiddeld kom ik dus 3 km verder dan de gemiddelde leaserijder op www.werkelijkverbruik.nl. Kijken of ik deze nette waarden kan behouden.
Zowel de 5e als 6e versnelling zijn overigens redelijke “overdrive” versnellingen. Wil je even vlot doorhalen dan is het het beste om even naar 4 terug te schakelen. Je kunt dan in een ruk doorhalen naar de 180 om daarna in alle rust in zijn 6 door te gaan. De motor draait 1850 rpm bij 120km/h in 6.
--De ergonomie--
Tussen de V50 en de Passat heb ik 2 maanden in een Renault Megane mogen rijden. Een complete auto, met een goede wegligging, echter met een groot nadeel, de veel te grote hoeveelheid knopjes op een onlogische of soms onvindbare plek. De Passat is dan weer een verademing en vergelijkbaar met een V50. Ook veel knopjes, maar al een stuk minder en allemaal op een voor mij logische plek.
Over de sportstoelen lees ik wisselende verhalen, maar ik ben er erg tervreden over. Met mijn lengte van 1.93 hoef ik niet achterin de rails, de diverse afstelmogelijkheden bieden mij een uitstekende zit, ook op lange afstanden en het toetje in de koude periode was toch wel de stoelverwarming.
--Klachten of dat kan beter—
Is er dan niets op te merken aan deze auto?
Jawel, het sportonderstel in combinatie met de 18” velgen zorgt voor een wel erg hard onderstel. Richels komen soms erg stevig door en de auto is op hobbelige wegen zelf ook onrustig en nogal zoekerig. Eigenlijk past het onderstel niet helemaal bij de auto, ik stoor me er overigens niet aan, maar het valt wel op.
Ook is de stuurbekrachtiging/bediening nogal indirect en ontbreekt daarmee het directe gevoel wat in combinatie met het sportonderstel tot een strakker gevoel zou kunnen lijden. Jammer.
Bij de volgende review zal deze amateur fotograaf wat foto’s plaatsen.
2 maanden oud (8.867 km)
Na 8867 km, beginnen auto en bestuurder beter op elkaar ingespeeld te raken en is het tijd voor een 1e update. Wat is er zoal te melden?
--De versnellingsbak / motor--
Ik ben er met mijzelf nog niet uit dat ik erg moet wennen aan een 6-bak of dat ik specifiek moet wennen aan deze 6-bak. Ik vindt de 1e en 2e versnelling veel te kort gespatieerd waardoor de auto makkelijk van zijn plaats komt, maar je (heel) veel tijd verliest aan het schakelen. De 3e, 4e en 5e versnelling doen hun naam meer eer aan. De 6e is uitsluitend bedoeld ter besparing van brandstof (en dat doet de auto ook), maar is alleen geschikt boven de 90km/h daaronder geeft de indicator wel aan dat je naar 6 moet, maar dat levert een brommerige/bokkige auto op.
--Het verbruik--
Het verbruik blijft me verbazen voor een auto met deze afmetingen en gewicht en het feit dat ik regelmatig in het weekeinde met een fietsendrager onderweg ben. Afhankelijk van het type rit / de belading schommelt het verbruik tussen de 4.6ltr/100km en 5.9ltr/100km en dat bij 73km/hr gemiddeld. Het overall gemiddelde zit nog altijd op 5.1ltr/100km.
Ook is mij opgevallen dat V-power daadwerkelijk een lager verbruik oplevert. Het scheelt gemiddeld 0.3ltr/100km. Dat is dus 6% beter voor het milieu, maar dat wordt door het prijsverschil meteen teniet gedaan. Per km lijkt het dus net zo duur als gewone diesel. De motor wordt er wel soepeler en sterker van overigens.
Iets wat ik niet begrijp (maar hoort dit in een auto review?) is de reden waarom auto’s niet sneller warm worden. Het rendement van een motor is tegenwoordig zo goed dat deze langzaam opwarmt, dat is positief. Maar zelfs bij 6 graden buitentemperatuur duurt het 20km voordat de motor warm is. En dat heeft een “desastreuse” invloed op het verbruik. Over de 1e 20km woon-werk rijd ik 7.5ltr/100km om over het geheel van 60km op maximaal 5.0ltr/100km uit te komen. Dat betekent dan dus 1.5 ltr op de 1e 20 km en 1.5 ltr op de volgende 40km. De vraag is dus eigenlijk, waarom past een fabrikant dat niet aan zodat de motor sneller warm en daarmee een stuk zuiniger wordt?
--Het rijden--
Het rijden gebeurt nog altijd met een grote glimlach. Wat een wagen en wat een comfort. De sport stoelen zitten ook voor een persoon van 1.93 super, de stoelverwarming is een geweldige uitvinding en alle knoppen zitten op de juiste plek.
Nu ik weer Xenon heb, merk je pas hoe veel je in een auto met Halogeen niet ziet. Op de donkere polder wegen bij ons in de omgeving is het een verademing om alles goed en ver van te voren te zien. Van het meedraaien van de verlichting merk je in de praktijk niet zo veel. Ik weet dat ze meedraaien, dat kun je ook zien, maar of dat daardoor ook een beter zicht in de bocht oplevert is moeilijk te ervaren.
Het sport onderstel is stevig, maar niet te en nu er zomerbanden onder liggen is de auto onverwacht comfortabeler geworden. En dat ondanks een druk van 2.9 bar in de banden.
De stuurbekrachtiging is zoals ook de vorige keer gemeld meer een stuurverkrachting. Jammer, Audi laat zien dat dat anders kan, met hetzelfde onderstel.
--De RN S315--
Dan een speciale paragraaf over de RNS 315, ik lees daar niet zoveel over op autoweek.nl, vandaar. In basis bevalt de RNS 315 goed. Door de grote knoppen aan de zijkant schakel je makkelijk tussen Radio, Navigatie en eventuele Traffic informatie. Ook de submenu’s onder set-up zijn logisch ingedeeld. En de geluidskwaliteit is redelijk goed. Daarin zijn de speakers overigens bepalender.
Maar de RNS kent ook een aantal missers. Ik ben er van overtuigd dat een groep engineers van VAG maanden hebben nagedacht over de pictogrammen die gebruikt worden. Maar de uitkomst is totaal niet intuïtief. Slechts 2 van de pictogrammen van de navigatie zijn logisch, van het telefoon menu begrijp ik geen een van de pictogrammen. Het had zo mooi geweest indien men een industrie standaard gevolgd had.
Grappig is ook te zien hoe snel het gedachtegoed van Steve Jobs de wereld veroverd, want zowel mijn zoon van 9 als mijn dochter van 12 behandelen de RNS als ware het een I-dinges om te concluderen dat de Apple logica bij de RNS niet opgaat.
Een ander punt van gemis is de traffic update. Doordat dit via zenders gaat in de ether, duurt het soms 10 minuten alvorens de navigatie belangrijke informatie binnenkrijgt. Helaas sta je dan al in de file. Het is geen RNS probleem, maar indien je een TomTom-live gewend bent een duidelijk nadeel ten opzichte van een TomTom, wat met regelmaat zorgt voor irritatie omdat je in een file beland die je had kunnen vermijden.
Wat ik ook vreemd vind, is dat er in de boordcomputer meer (sub)functies zitten dan in de radio zelf. Zo moet je de pincode van de telefoon in de boordcomputer invoeren en niet via de RNS display en zo zijn er wel meer verschillen.
--Autohold--
Na 2 maanden gebruik heb ik het besluit genomen om de autohold functie uit te zetten. Het principe van de autohold is helder, maar bij het optrekken duurt het even voordat de rem gelost word, waarna je min of meer gelanceerd wordt. Niet soepel en ik heb ook het gevoel dat je er op termijn je koppeling mee verspeeld.
Al met al een zeer tevreden gebruiker en ga met vertrouwen de komende 40 maanden tegemoet.
Vakantie / verbruik bij volle bepakking / topsnelh (11.280 km)
De afgelopen week zijn wij met het gezin op vakantie geweest en aansluitend ben ik voor mijn werk naar Leipzig geweest. Dit levert interessante informatie over het verbruik onder vollast op.
De vakantie was in eigen land, auto afgeladen met bagage, 2 kinderen en 3 fietsen op de fietsendrager. 550km voor 50% over N-wegen en 50% snelweg (waarvan 50km 130km/hr). Gemiddelde 65km/hr, verbruik 6.1ltr/100km.
Dan retourtje duitsland. 1300km, gemiddelde snelheid 120km/hr. Nergens harder dan toegestaan, waar mogelijk 150km/hr op de cruise control, over het algemeen rustig op de weg en nagenoeg geen bau-stelle. 6.0ltr/100km.
Op de A3 naar Arnhem won de luchtweerstand het bij 195km/hr. Wel 210 gehaald, maar dat was met de helling naar beneden. Overigens is dat zowel op de teller als op een tomtom de max. Tot 170 gaat het snel, daarna nog redelijk tot 180 en daarna kruipen naar 195. In zijn 5 ga je sneller naar 180 maar daarna wordt het allemaal wat onrustig en is overschakelen naar 6 wel nodig.
Maar goed voor de max. moet je het dus niet doen, heerlijke reislimousine om tussen 120 en 160 te cruisen, je komt goed mee tussen het Mercedes en Audi geweld (tot 160) en dat bij een alleszins acceptabel verbruik.
Waarbij ik dan meteen concludeer dat je dus bijzonder hard moet doortrappen om de 6.1ltr/100km te halen die kennelijk het gemiddelde is voor leasend medeland. Ik kom daar alleen aan onder extreme gebruik condities. Lang leve ABT??
En ook niet onbelangrijk bij een volkswagen, het olieverbruik. Na een korte periode met wat olie verbruik is het niveau tijdens de voornoemde 1800km nauwelijks gezakt en staat hij nu op 3/4 van de pijlstok. Ook dat is keurig.
Voorlopig volgt er geen update meer. Na de eerste beurt (30k) meld ik me weer.
Ambivalent (28.500 km)
Inmiddels 28500 Kilometer op de teller, een goed moment om mijn bevindingen op papier te zetten. Mijn gevoelens bij de Passat zijn inmiddels, om een mooi Nederlands woord te gebruiken, ambivalent ofwel tegenstrijdig. Hieronder zal ik trachten uitdrukking te geven, waar dat gevoel vandaan komt.
De auto is een luxe slee die je eenvoudig en uiterst bedeesd van A naar B brengt. De motor houdt van cruisen (tot 160km/h), de stoelen zitten uitmuntend en ergonomisch zit bijna alles op de juiste plek.
De motor en bijbehorende 6-bak voldoen goed in Nederlandse (lees vlakke) omstandigheden. Inmiddels ben ik er wel achter dat je in gebieden zoals Ardennen of Alpen de 6e versnelling moet vermijden en eigenlijk ook zelden in zijn 5 rijdt. Door de geringe inhoud mist de motor kracht onderin en met een ingeschakelde airco is het zaak boven de 1800 rpm te blijven om niet verrast te worden door en nogal rap afbouwende koppelkromme. Doordat de stappen in de bak vrij groot zijn, is de toerenverval tussen de versnellingen “groot” en komt het er op neer dat je tot 3000 rpm door moet trekken op hellingen om in de volgende versnelling door te kunnen trekken. Inmiddels heeft het gemiddelde zich over 30k op 5.4 ltr/100km genesteld. Daarin zitten regelmatige ritten met een fietsendrager, vakanties, langere werk gerelateerde ritten en ritten met een grote aanhanger. Ik vind het keurig voor een auto met deze afmetingen en gewicht.
De belangrijkste zaken die het brandstof verbruik doen toenemen:-
1. Airco (tot 0.5ltr/100km)
2. Stoelverwarming (tot 0,4ltr/100km)
3. (Achter)ruitverwarming (tot 0,4ltr/100km)
Het onderstel is straf, maar geeft een goed gevoel, de auto laat zich makkelijk plaatsen. En een kwestie van smaak, ik vind de auto in zijn huidige configuratie wel stoer, alleen rijden er wel erg veel van rond in Nederland. En het leren interieur (truffel/zwart) vind ik prachtig.
Maar dan zijn er ook kleine irritaties
- De locatie van de cruise control. Die blijft onlogisch en niet adaptief. Zelfs na 30k sein ik nog regelmatig naar voorgangers, terwijl ik de cruisecontrol wil activeren.
- Een regensensor die ofwel de regen niet waarneemt of bij miezer begint te wissen alsof zijn leven er van af hangt. Bijstellen middels de interval schakelaar helpt, maar zou niet nodig hoeven zijn.
En kleine irritaties over kwaliteit en afwerking.
- Kijk ik naar rechts dan zie ik daar het geribbelde harde kunstof wat de B-stijl beschermt, het geribbelde harde kunstof paneel als onderzijde van de deur, een met leer beklede armleuning, een hardkunstof handgreep en bovenaan zacht geribbeld kunstof als bescherming van de bovenzijde van de deur. Origineel allemaal zwart, maar inmiddels 5 verschillende grijze tinten, tja..
- Het kraken van het stuur bij het indraaien en uitdraaien in bochten (ergens raken kunstof delen elkaar).
- De scheef gemonteerde RNS-315, die ook niet recht te krijgen is.
- Diverse naden op het dashboard en middenconsole die niet mooi aansluiten.
- Een steeds meer kromtrekkende asbak (die alleen gebruikt voor wat papiertjes)
- Losse bedrading onder beide voorstoelen, welke van de stoelverwarming en elektrische bediening zijn.
- Het gekunstelde bakje over de premium carkit bij de bijrijder stoel.
- Mijn eerste climatronic in een VAG product die mij begint te irriteren door de te harde luchtstroom langs je hoofd, terwijl het helemaal niet warm is. (en ook de instellingen in de boordcomputer kunnen dat niet verhelpen)
Kortom, ik hou niet van het woord premium, maar mijn Volvo V50 was van een aanzienlijk hogere kwaliteits- en afwerkingsniveau. Bij mijn vorige VAG producten (3x golf en 1x octavia) lette ik hier kennelijk minder op of viel het me niet op, maar nu je er 45k voor betaald heb moet ik eerlijk bekennen dat het me tegen valt.
En dan de grootste irritatie
De RN315.Waarschijnlijk in de jaren ’90 top of the list, maar inmiddels verschrikkelijk gedateerd. Verkeersinfo via de ether werkt te traag (vaak dubbel, niet gedetailleerd genoeg of helemaal niet), lokale omleidingen kent hij niet, herrouteren niet beïnvloedbaar en database schromelijk achterhaald. User interface vanuit het windows 3.1 tijdperk. Waarom maakt TomTom geen inbouw modellen? En echt tergend: Als je telefoon gaat springen zowel het display van de navigatie als je boardcomputer op telefoon, leuk als je in een lastige opvolging van afslagen zit. Bovendien gevaarlijk en onlogisch.
Kortom een mooie auto met pluspunten, maar hij laat zo links en rechts steken vallen. Kijken of de komende 30k mijn mening nog wijzigt.
1e Jaar (41.800 km)
En inmiddels staat er 41800km op de teller en zijn we precies een jaar onderweg. Tussen de vorige review (28500) en dit moment zijn er geen noemenswaardige zaken voorgevallen. De auto staat inmiddels op winterbanden en, zoals eerder aangegeven, leidt dat ertoe dat het gemiddelde brandstofverbruik gedaald is. Iets wat het winterweer van december en januari dan weer in negatieve zin beïnvloed heeft. Toch blijft het gemiddelde rond de 5.3l/100km hangen met positieve uitschieters van 4.2l/100km en soms negatieve van 6.5l/100km, grotere afwijkingen heb ik niet gehad.
Zodra de temperatuur onder de 15 graden gedaald is heb ik mijn airco uitgeschakeld en dat heeft een grote, positieve, invloed op het karakter van de hele auto. Zonder airco is de motor pittiger, pakt al van 1400rpm op en trekt soepel door tot ongeveer 4000 rpm. In zijn 6 moet je niet blijven hangen als je echt vlot wil, maar je hoeft niet terug naar 3 of 4, iets wat in de zomer wel nodig is.
Verder is er niet zo heel veel nieuws te melden. De kwaliteit van de auto blijf ik matig vinden, mede gebaseerd op de piepjes en de kraakjes, de verkleuringen in het interieur en de RNS-315. De stoelen en stoelverwarming zijn een verademing, de fietsen gooi ik vaak achterin (lekker ruim) en je rijdt heerlijk ontspannen stukken van 400-600km in een ruk.
Kortom een fijne, luxe, reis slee die helaas op het gebied van afwerking steken laat vallen. Persoonlijk blijk ik meer het Golf/A3 type, ik mis soms het lichtvoetige/zenuwachtige wat deze modellen kenmerkt.
De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. Sanoma Media Netherlands B.V. (“Sanoma”) kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de inhoud of eventuele gevolgen ervan. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen. Het is niet toegestaan zonder toestemming van Sanoma de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.
Gebruikers geven Sanoma een wereldwijde, niet-exclusieve, royaltyvrije, overdraagbare licentie (met het recht tot sublicentie) voor het commercieel gebruik, de verveelvoudiging, de verspreiding, het maken van afgeleide werken, het tonen en uitvoeren van de gebruikersbijdragen in verband met de verlening van de diensten en anderszins in verband met het aanbieden van de website www.autoweek.nl en aanverwante activiteiten van Sanoma, waaronder publicatie in print en het promoten en verder verspreiden van de website (en daarvan afgeleide werken waaronder in print), in welke media-formats en via welke mediakanalen dan ook.
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid.
Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen krijgt een review een waardering in het overzicht.
Gedragsregels AutoWeek.nl:
Gebruikers zullen geen misleidende, racistische, beledigende, seksistische, discriminerende, bedreigende of anderszins
kwetsende uitingen doen, grof taalgebruik hanteren, misplaatste grappen maken of andere gebruikers op een andere manier
lastig vallen.
Gebruikers zullen elkaar met het nodige respect behandelen. Schelden, beledigen of op de man spelen zijn niet toegestaan.
Ook onrust stoken of berichten die de sfeer bedreigen zijn niet toegestaan.
Het plaatsten van privé-informatie, privécorrespondentie of iemands beeltenis zonder de uitdrukkelijke
toestemming van die persoon is niet toegestaan.
Misleiding, oplichting of je voordoen als iemand anders is niet toegestaan.
Het maken van reclame en het doen van commerciële aanbiedingen is niet toegestaan.
Het is niet toegestaan auteursrechtelijk beschermde foto's te gebruiken of foto's van een webserver zonder
toestemming van de hostende partij.
De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde afkeuren voor plaatsing,
verwijderen of aanpassen. Gebruikers die zich (herhaaldelijk) niet aan bovenstaande regels houden kan de schrijftoegang ontzegd worden.