Autoreviews  |  Kia Sportage 1.7 CRDi X-clusive (2012)

Uitvoering5-deurs
Versnellingen6, handgeschakeld
Bouwjaar2012
Jaar van aanschaf2012
Km-stand bij aanschaf0 km
Km-stand laatst8.515 km
Eerste review-invoer22-01-2012
Laatst gewijzigd21-05-2012

Comfortster vol ster vol ster vol ster vol ster vol
Prestatiesster vol ster vol ster vol ster vol ster leeg
Betrouwbaarheidster vol ster vol ster vol ster vol ster leeg
Kostenster vol ster vol ster vol ster vol ster leeg
Overall waarderingster vol ster vol ster vol ster vol ster half
Zou u weer een auto van dit merk willen kopen: misschien
Auteur
Vorige autoRenault Grand Scénic 1.5 dCi 105 Tech Line (2007)
(Gemiddelde lezerswaardering 83%)

Introductie en de eerste kilometers (1.287 km)

Introductie:

Na een slordige 15 jaar met een drietal Scénics onderweg te zijn geweest was het tijd om van autotype te veranderen; waren onze eerste twee Scénics probleemloze auto's, met onze laatste GS 1.5 Dci was dit anders (zie ook de review van onze GS).
Reden om wat anders te zoeken. Aangezien mijn vrouw de dagelijkse gebruiker is en zij met een auto lang wil doen (minimaal 8 jaar) was zij degene die de keus ging bepalen; dit speelde eind augustus 2011.
In 1e instantie wilde ze Renault nog een kans geven maar omdat de nieuwe GS 1.6 Dci niet beschikbaar was voor een proefrit heeft Renault deze kans verspeeld.

Dan maar op zoek naar iets anders waarbij de voorkeur uitging naar een SUV-achtige die qua afmetingen niet (veel) groter mocht zijn dan de GS, auto moest ook redelijk exclusief zijn en bij voorkeur voorzien van een dieselmotor; wij hadden op ons lijstje de Skoda Yeti en de Subaru Forester staan.

In beide auto's een proefit gemaakt: de Yeti is een prima rijdende auto (we reden in een 1.2 Tsi) maar mijn vrouw vond het allemaal wat "karakterloos" en ze kon ook geen optimale zitpositie vinden in deze auto; kortom dit werd hem niet.
Dan de Forester; wel veel karakter (mede door het bijzonder boxergeluid) maar ook een bedroevend interieur, een erg wiebelig weggedrag en een weerbarstige versnellingsbak wat voldoende reden was om dit ook niet te gaan doen. Ook werd een dieselversie met uitgebreide uitrusting wel erg prijzig.
Terug bij af dus totdat met behulp van de AW-reviewsite onze aandacht werd gevestigd op de Kia Sportage; vooral de review van A. Live heeft onze interesse voor de Kia gewekt. Misschien niet echt exclusief (toch rijden er in onze omgeving niet veel van rond) en daarnaast 7 jaar garantie.
De vorige Sportage modellen vonden wij bijzonder lelijk maar een blik op internet leerde ons dat de nieuwe versie er een stuk beter uit ziet. Een proefrit in een Sportage 1.7 Crdi Executive Plus (met zo'n 200 kilometer op de klok) heeft ons over de streep getrokken. Een zalig soepel dieselmotor, een heerlijk versnellingsbak, prima zitpositie etc. etc.; het waren stuk voor stuk zaken die ons heel erg bevielen.
Na een stukje scherp onderhandelen zijn we tot overeenstemming gekomen met de dealer (Wander te Assen), dit was op 9 september 2011.

Het is een Kia Sportage 1.7 Crdi Exclusive geworden in de kleur techno orange; mijn vrouw heeft een voorkeur voor sprekende kleuren (zie ook de GS) en deze kleur paste haar meteen. Zelf vind ik het ook een erg mooie combinatie geworden (zie ook de foto's).
Qua standaarduitrusting zakt deze auto door zijn veren; ik zal niet alles noemen maar o.a. het volgende zit er op:
- xenon met dagrijverlichting
- 18 inch velgen met een stoer grijs-zwart design (235/55-18)
- navigatie met touchscreen, bluetooth, achteruitrijcamera en parkeersensoren achter
- leren bekleding met verwarming voor en achter
- climatcontrol (dualzone)
- electrische ramen/spiegels(inklapbaar)/regen- en lichtsensors/aut.dimmende binnenspiegel
- ESP, VSM, ABS, HAC, DBC en een hele stapel airbags voor de veiligheid en het gemak

De enige fabrieksoptie is de metalliclak, verder zijn er als dealeropties nog toegevoegd:
- parkeersensoren voor (in kleur gespoten)
- alu treeplanken en alu instaplijsten
- spatlappen achter
- rvs spiegelkappen
- antislipbak voor de bagageruimte
- 16 inch stalen velgen met winterbanden (215/70-16 met Vredestein banden)

Een bijzonder complete auto dus, alleen op het gebied van veiligheidsopties zoals dodehoekindicator, afstandsradar etc. lopen de Koreanen achter want dit is allemaal niet leverbaar. Voor ons geen reden om de auto te laten staan.

De verwachte levertijd was 7 tot 8 maanden maar omdat Kia de productie heeft opgevoerd en prioriteit aan al verkochte modellen heeft gegeven werd onze Kia al op 7 december 2011 bij de dealer afgeleverd. Omdat er nog wat zaken aan de auto moesten worden gemonteerd en wij de auto in 2012 op naam wilden hebben is de Kia op zaterdag 7 januari 2012 aan ons afgeleverd; gezien de winter dus op de winterbanden (wie weet wat februari ons nog brengt). Na de winter zal ik nog een foto toevoegen van een fraai gepoetste Kia met de 18 inch velgen.

De eerste (ruim) duizend kilometer:

We hebben tot nu toe een kleine 1.300 kilometer gereden met de Sportage zodat we nu de eerste bevindingen kunnen plaatsen.

Exterieur:
De Sportage is vergeleken met de GS een erg stoere auto om te zien; ook met de zwarte stalen velgen vinden wij het mooi. In het voorjaar als de 18 inch velgen zijn gemonteerd zal het plaatje helemaal af zijn. Vergeleken met de GS mist de Sportage wel een hele klap rondomzicht; de parkeersensoren en de achteruitrijcamera (fijn ding) heb je echt wel nodig. Ook aan de dikke A-stijl is het nog wennen, complete auto's kunnen hier achter verdwijnen. De buitenspiegels zijn erg groot echter elke spiegel geeft een andere verkleining/vergroting; ook hiet moet je wel aan wennen.
Het xenon licht geeft bijzonder veel dimlicht (ook richting berm), het grootlicht is relatief bescheiden. De combinatie van xenon met dagrijverlichting oogt wel wat agressief (te merken aan reacties van medeweggebruikers).

Interieur:
Kia heeft een erg geod afgewerkt interieur afgeleverd alleen had een beetje meer kleur geen kwaad gekund; we wilden eigenlijk het colorpakket (met oranje interieuraccenten) maar dat is niet leverbaar op de Xclusive. Waar vooral mijn vrouw aan moet wennen is de veel mindere opbergruimte t.o.v. de GS; in de GS sleepte ze de halve huishouding mee maar dat is nu (gelukkig) niet meer mogelijk. Opzich is er voldoende opbergruimte in de Sportage maar als je anders gewend bent ....
Verder zitten de leren stoelen erg goed en is de ruimte voor de ledematen zeker voorin ruim voldoende; de kofferbak is voldoende ruim maar mist een beetje hoogte onder het afdekscherm. Dit komt doordat Kia heeft gekozen voor een volwaardig reservewiel en die neemt nogal wat plaats in; we hadden liever de keus gehad tussen wiel of ruimte (en dan hadden we voor het laatste gekozen).
De bediening van de versnellingsbak/koppeling is heel erg fijn en bijzonder soepel; de overige bedieningsinstrumenten werken ook zeer duidelijk met uitzondering van de boardcomputer welke je moet bedienen met een knopje in de dashboardrand. Dit vinden we onhandig.
De keyless entry is wel handig maar niet zo goed uitgewerkt als die bij Renault (werkt bv. niet op alle portieren); een leuke gimmick is dat de interieurverlichting gaat branden als je binnen 1 meter van de auto komt (met de sleutel op zak).
De cruisecontrol werkt uitstekend (regelt heel fijngevoelig) echter voor elke rit moet je deze weer aanzetten; waarom Kia dit zo heeft bedacht ontgaat me eerlijk gezegd.
De radio werkt heel behoorlijk en er zit voor ons een voldoende goed geluid in. Wat betreft de navi en telefoon zijn we wat minder enthousiast; mijn vrouw moet voor elke rit haar telefoon weer aanmelden (lijkt me niet de bedoeling) en bij de navi is de stembegeleiding niet op "uit" te zetten (je kunt het volume wel op 0 zetten maar dan blijven de onderbrekingen in de radio bij routeaanwijzingen). De Renault kende dit wel en dat missen we hier wel; binnenkort gaan we langs de dealer om te bekijken of hier nog wat aan te doen valt. Een definitief oordeel over de navi/telefoon vellen we dus nog niet.
Wat ook irritant is dat de navigatiekaarten verouderd zijn; in onze omgeving is in juni 2010 een nieuwe autoweg geopend maar die vind je niet op de kaart. Ook hierover gaan we in gesprek met de dealer.

Rijgedrag en comfort:
De Kia is (weer) een stuk comfortabeler dan onze GS zonder dat het een weke auto is; de auto staat nu op 215/70-16 winterbanden en dat kan natuurlijk wat invloed hebben. Het rijgedrag is goed en bijvoorbeeld rotondes en afritten kun je met een behoorlijke snelheid nemen. De besturing is direct en naar onze mening ook wat te licht; ook hier zal de invloed van de winterbanden zich doen gelden dus een definitief oodeel valt pas te vellen als we ook op de normale velg/bandcombinatie hebben gereden. het is niet zo dat je continu zit te corrigeren maar de combinatie van licht en direkt zorgt soms voor wat onrustig besturen.
De koersvastheid op de snelweg is wel goed; de remmen zijn erg bijterig en daar moet je wel aan wennen (doe je gelukkig snel).
Wat ik persoonlijk heel fijn vind is dat ik mijn rechtervoet bij het rijden op cruisecontrol een heerlijke rustplaats kan geven bij de pedalen; bij veel auto's kan ik dit niet en wordt het bij lange afstanden vermoeiend.

Motor:
In één woord een juweeltje; alles wat we in de GS misten aan prestaties vinden we wel in de Kia. De 1.7 Crdi is echt geen krachtpatser of sporter maar omdat Kia het is gelukt om het maximumkoppel net boven de 1.200 t/pm vrij te laten vallen zorgt dit voor een bijzonder soepel gedrag; daarnaast is de Kia op snelheid meer dan voldoende bij de les om goed mee te komen met het overige verkeer.
Afgezien van het fijne koppel spelen m.i. ook de bakverhoudingen een rol; deze zijn volgens mij wel wat aan de korte kant. Mijn Alfa Mito 1.3 Jtdm loopt in de 5e versnelling bij 100 km/h 1.900 t/pm; de Kia loopt in de 6e versnelling bij 100 km/h 2.000 t/pm. Doordat de Kia op snelheid bijzonder rustig loopt is het wat hogere toerental zeker niet hinderlijk of vervelend.
Het start-stopsysteem werkt uiterst snel (sneller als bij mijn Mito) en zou moeten bijdragen aan een lager verbruik. We hebben nog geen eenduidige meting kunnen doen maar de boardcomputer geeft tot nu toe 6,2 l/100 km (1:16,1) aan.

Conclusie tot nu toe: een heel fijne auto met nog wat infotainment probleempjes.

Een fijne auto maar .... (3.267 km)

We hebben de Sportage nu ruim een maand in ons bezit en het blijft een bijzonder fijne auto om te rijden. Zoals al geschreven is de motor geen krachtpatser maar wel bijzonder soepel; je gaat daardoor heel relaxed rijden. De auto nodigt absoluut niet uit om te scheuren maar veel meer om te cruisen en dat gaat de Kia erg goed af.
In combinatie met de fijne stoelen, de rustige wegligging, de zeer comfortabele vering, de prima werkende cruisecontrol en de hoge zit levert dit een aangenaam ontspannen en onthaastende rit op; dit hebben ze bij Kia erg goed in de vingers.
In de afgelopen koude weken blijkt de start-stopfunctie niet te werken, daarvoor moeten de temperaturen wel rond de 5 graden of hoger te liggen. Bij onze Alfa Mito werkt de start-stop tot ca. -5 graden; waarom dit bij de Kia niet zo is is voor mij niet duidelijk.
Kortom een heel fijne auto, toch een maar (beter gezegd een paar maren). Er zijn een paar zaken die het positieve gevoel over de Kia wat vertroebelen en wel het volgende:
- parkeersensoren voor: dit is een dealeroptie maar over de werking zijn we niet tevreden. Er is geen opbouw in "piepjes" als je naar het obstakel toerijdt maar er breekt een luid gepiep uit als je binnen 30 centimeter van het obstakel komt. Voelt niet goed aan; de dealer heeft gepoogd dit bij te stellen maar dit heeft niet geholpen.

- telefoonaansluiting: pas na tussenkomst van de dealer hebben we eindelijk de telefoon goed aangesloten (meld zich nu automatisch aan) maar telefoonboek/sms-reader o.i.d is niet aanwezig. Vergeleken met onze Mito teleurstellend (daar is de aansluiting top).

- navigatie: er zit een ontzettend irritante navigatiestem in het systeem met ook nog een spraakgebrek; je kunt het stemvolume wel op 0 zetten maar dan blijven de (hinderlijke) geluidsonderbrekingen in de audio bestaan bij elke routeaanwijzing. In onze vorige auto (Renault GS) kon je de stem op uit zetten zonder de audio-onderbrekingen; dit is niet goed uitgewerkt bij Kia. Daarnaast is het belachelijk dat je in 2012 navigatiekaarten krijgt waarop wegen aangelegd in 2010 niet worden vermeld; de dealer heeft met Kia gebeld maar onze versie is de meest recente.
Niet goed dus (overigens heeft onze Mito hetzelfde probleem met de gedateerde kaarten).

- tanken: mijn vrouw klaagde al een paar keer over het moeilijke voltanken van de Kia; na het eerste afslaan van het vulpistool kan er (met veel geduld) nog ca. 15 liter extra getankt worden (ben je wel 10 minuten verder). Dit doet zich voor bij verschillende pompen. De laatste keer stond de brandstofmeter net onder een kwart (lampje had dus ook nog niet gebrand) en er kon maar liefst 56,5 liter getankt worden (tankinhoud 58 liter); bijzonder vreemd dus.
Volgens de dealer zou er extra ruimte in de tank zitten (voor het uitzetten bij zeer warme dagen) en zou je bij precies tanken deze ruimte bij de afgelopen (zeer) koude tijden ook kunnen voltanken. Ik kan niet controleren of dit verhaal klopt en daarnaast heb ik ook al een review van een Sportage gelezen waar ook over het aftanken wordt geklaagd; irritant is het wel. Dealer heeft wel gekeken naar de ontluchting maar of dit gaat helpen, we wachten af.
Door deze perikelen wijkt het berekende verbruik nogal af van de boardcomputer; volgens bc 1:16,4 maar gemeten verbruik 1:11,8 tot 1:14,9 (stuk slechter dus maar door dat "tankgedoe" zijn sterke afwijkingen mogelijk).
Gelukkig hebben we wel een dealer (Wander te Assen) die goed zijn best doet om zaken op te lossen en hebben we er vertrouwen in dat dit tankprobleem zal worden opgelost.

Tot de volgende update.

Grote schrik (4.318 km)

Vandaag is de Kia naar de dealer geweest om het "tankprobleem" nader te bekijken en om gelijk de winterbanden te wisselen voor de (toch wel) bijzonder mooie 18 inch velgen met zomerbanden.
Het voltanken van de auto bleef een moeizaam geheel waarbij de laatste tankbeurt zorgde voor gefronsde wenkbrauwen; volgens de fabriek kan er 58 liter in de Kia tank maar mijn vrouw kreeg er 60,5 liter in waarbij de actieradius voor tanken nog op 105 kilometer stond (brandstoflampje was net gaan branden). Uitgaande van het verbruik volgens de bc (1:16,6) zou er dus nog zo'n 6 liter in de tank hebben moeten zitten; totaal dus zo'n 67 liter effectieve tankinhoud.
De dealer heeft nu de stand van de tankvlotter veranderd en zij hebben zelf de auto afgetankt; volgens hen moet het nu oké zijn. Of dit zo is zien we pas bij de volgende tankbeurt(en) maar we houden de moed erin.
Omdat het weer niet echt meer winters is hebben we gelijk ook de zomerbanden + velgen op de Kia laten zetten en dat leverde ons toch een best schrikmoment op. De dealer belde en gaf aan dat aan de binnenzijde van de linkerachterband een stuk betonstaal van zo'n 10-15 centimeter lengte in de band was gedrongen; ze hebben me de foto's gemaild voor ons "autoarchief" en later bij het halen heb ik het nog even "live" gezien. Het is een wonder dat de band niet meteen is geploft; het object had de staalgordels op een haar na gemist. Mijn vrouw (de dagelijkse gebruiker) heeft niets gemerkt maar het stuk moet er al enige tijd in gezeten hebben want aan de profielkant was het metaal bijgeschuurd tot aan het bandenprofiel; kost ons dus een nieuwe winterband maar ben heel blij dat dit geen andere afloop heeft gekregen.
Rest mij te schrijven dat de Sportage verder heel erg goed bevalt, het is een heerlijk onthaastende auto waarin je lekker relaxed kun cruisen. De kleur is van de categorie "love it" or "hate it"; dat zijn de reacties die wij krijgen. Nu in combinatie met de werkelijk schitterende lm-velgen vinden wij het een plaatje; medio april/mei krijgt de auto een poetsbeurt en ik zal dan een extra foto bij deze review gaan plaatsen.

Even wat toevoegen (7.575 km)

Afgelopen dinsdag wilde mijn vrouw op pad met de Kia maar dat liep toch even wat anders; na het starten liep de motor ontzettend rauw en op het dashboard werd aangegeven dat de start-stopfunctie het niet deed. De Kia maar achtergelaten en later in de middag heb ik de auto opnieuw gestart met hetzelfde resultaat; daarbij danste de motor vrolijk heen en weer wat het vermoeden wekte dat er een cylinder niet meewerkte. Er was niet met de auto te rijden en via de Kia pechhulp stond er binnen een half uur een bergingswagen voor de deur die de Kia afvoerde (zielig om te zien trouwens). Woensdag in de middag kreeg ik een telefoontje van de Kia dealer die de auto had binnen gekregen (en dat hoeft in deze situatie dus niet je eigen dealer te zijn zo merkte ik); de Kia was gerepareerd en de oorzaak lag in een afgesleten of afgebeten leiding naar één van de injectoren (dus inderdaad op 3 cylinders lopen). Volgens de garage kon slijtage bij zo'n nieuwe auto niet dus hoogstwaarschijnlijk (maar niet bewijsbaar) het werk van onze "trouwe vriend" de steenmarter.
In april 2010 is onze Mégane RS het slachtoffer geweest (bewijsbaar); afgelopen maand had onze Mito een onverklaarbare scheur in een slang (wat de dealer niet kon plaatsen) en nu was dus de Kia aan de beurt.
(Practische) suggesties hoe dit beest(je) bij onze auto's weg te houden zijn welkom (en nee, we kunnen de auto's thuis niet in een garage stallen).

Verder bevalt de Kia ons nog erg goed ondanks enige zaken die naar onze mening beter kunnen en waar de dealer zich nog maar eens over moet buigen; deze zaken zijn het nog steeds moeizame (vol)tanken en de slechte werking van de parkeersensoren voor.
Een uitgebreide update zal ik schrijven als de auto zo'n 6 maanden in ons bezit is (rond juli dus).

Daar is ie weer! (8.515 km)

Afgelopen zaterdag 19 mei was het weer zover; weer een foutmelding van het start-stopsysteem. De motor bleef deze keer wel goed lopen maar een blik onder de motorkap wees wel op het nodige bijtwerk. Een kabel die vanuit het schutbord naar de remvloeistofhouder loopt is bijna geheel doormidden gebeten; ook het zachte omhulsel van een radiatorslang heeft een behandeling gehad maar daar is de eigenlijke slang kennelijk te hard zodat deze gespaard is gebleven. Binnen een maand heeft de steenmarter weer toegeslagen bij de Kia!
We hebben een paar foto's gemaakt van het destructiewerk van dit (helaas voor ons) beschermde beestje en de foto's naar de dealer gemaild; na enig beraad gaven zij aan dat we wel op eigen kracht naar de dealer kunnen rijden want het is een stuk bedrading die daadwerkelijk met het start-stopsysteem heeft te maken; komende woensdag wordt de Kia gerepareerd en zal er ook een apparaatje worden gemonteerd die zeer hoge tonen uitzend waar dit beestje niet tegen kan. Of het helpt? we wachten af.
Verder worden ook de parkeersensoren aan de voorkant weer eens bekeken want hoe ze nu functioneren is zwaar onvoldoende; zoals al eerder is aangegeven zit er geen progressieve werking in maar piepen ze of meteen heel nerveus of doen ze niets (en dan sta je op minder dan 10 centimeter van een andere auto, kostte me bijna de achterbumper van onze Mito).
Zo rond de zomer zal ik de review weer updaten en een half jaar rijden in de Kia nader beschrijven.
De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. Sanoma Media Netherlands B.V. (“Sanoma Media”) kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de inhoud of eventuele gevolgen ervan. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.
Het is niet toegestaan zonder toestemming van Sanoma Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Gebruikers geven Sanoma Media een wereldwijde, niet-exclusieve, royaltyvrije, overdraagbare licentie (met het recht tot sublicentie) voor het commercieel gebruik, de verveelvoudiging, de verspreiding, het maken van afgeleide werken, het tonen en uitvoeren van de gebruikersbijdragen in verband met de verlening van de diensten en anderszins in verband met het aanbieden van de website www.autoweek.nl en aanverwante activiteiten van Sanoma Media, waaronder publicatie in print en het promoten en verder verspreiden van de website (en daarvan afgeleide werken waaronder in print), in welke media-formats en via welke mediakanalen dan ook.

mail naar een vriend plaats dit bericht op nujij plaats dit bericht op hyves plaats dit bericht op linkedin plaats dit bericht op digg maak een bookmark op delicious

Gedragsregels AutoWeek.nl:
  1. Gebruikers zullen geen misleidende, racistische, beledigende, seksistische, discriminerende, bedreigende of anderszins kwetsende uitingen doen, grof taalgebruik hanteren, misplaatste grappen maken of andere gebruikers op een andere manier lastig vallen.
  2. Gebruikers zullen elkaar met het nodige respect behandelen. Schelden, beledigen of op de man spelen zijn niet toegestaan. Ook onrust stoken of berichten die de sfeer bedreigen zijn niet toegestaan.
  3. Het plaatsten van privé-informatie, privécorrespondentie of iemands beeltenis zonder de uitdrukkelijke toestemming van die persoon is niet toegestaan.
  4. Misleiding, oplichting of je voordoen als iemand anders is niet toegestaan.
  5. Het maken van reclame en het doen van commerciële aanbiedingen is niet toegestaan.
  6. Het is niet toegestaan auteursrechtelijk beschermde foto's te gebruiken of foto's van een webserver zonder toestemming van de hostende partij.
De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde afkeuren voor plaatsing, verwijderen of aanpassen. Gebruikers die zich (herhaaldelijk) niet aan bovenstaande regels houden kan de schrijftoegang ontzegd worden.

AutoWeek Autoverzekering

bij total loss: autowaarde garantie +10%

Logo AutoWeek Verzekeringen

Verkoop je auto

Binnen 2 minuten je auto te koop zetten?

Verkoop je auto al vanaf € 6,95 én adverteer op AutoWeek en Auto Trader.

© 2012 Sanoma Media Netherlands B.V.
Adverteren - Abonneren - Colofon - Contact - Copyright - Disclaimer - Privacy en cookiebeleid - RSS - Twitter - Sitemap
AutoWeek.nl - onderdeel Sanoma Media Netherlands groep