HET BETREFT HIER GEEN GREENLINE! Dit is een 1.2 TDI die het stelt zonder verlaging, zonder start-stop, zonder eco-bandjes en er wordt geen remenergie opgeslagen. Deze versie is niet op de markt gezet met als primair doel de minste grammetjes uit te stoten, maar vooral om een voordelige basisdiesel in het gamma te hebben die men toch leuk kan aankleden. Deze Fabia verbruikt volgens het boekje 3,8l/100 km in tegenstelling tot de Greenline die 3,4l/100km zou verbruiken. Geen wereld van verschil in mijn ogen.
Mijn 1ste tank resulteerde in 1 op 20 en hij wordt stilletjes aan zuiniger.
M'n mond viel zowat open bij het opmaken van de offerte. Allereerst de ‘ecopremie’ van de Belgische overheid die 15% van de aankoopprijs bedraagt. Daarnaast was er het autosalon in Brussel dat een voordeel gaf. Dit heeft me € 5.190 opgebracht en kostte deze Fabia mij nog slechts € 12.000 rond. Zonder auto om in te ruilen. En eerlijk: ik vond nergens een degelijke, nieuwe, ruime en aangeklede auto voor dat geld. Dan mag de Seat wel wat sportiever ogen, daar heb ik geen probleem mee.
Enkele aardigheidjes die gratis waren:
- GPS Garmin Nüvi 1200 met kaartmateriaal van de Benelux, West-Duitsland en Frankrijk.
- metaalkleur: ik heb gekozen voor het frisse Arctic Green
- 4x 15” losse stalen velgen met wieldoppen (voor de winterbanden)
Ik heb niet eens onderhandeld over dit alles. Dat deze verkoper 3 Skoda’s aan de familie heeft kunnen verkopen zal er ook mee te maken hebben.
Betaalde opties:
- Elektrische en verwarmde zijspiegels
- Cruise Control
- Middenarmsteun
- Centrale deurvergrendeling
- Opbergmodule (opbergruimte onder stoelen, leeslampjes en kofferverlichting, brillenhouder, …)
- 15” velgen Proline b700
- Radio-cd-MP3 speler Swing met 8 luidsprekers
- In hoogte verstelbare voorzetels
- Mistlampen met dagrijverlichting
- 2x 12V stopcontacten
- achterbank opklapbaar in delen
- dakrails …
15 weken later kon ik de auto gaan halen. Op voorhand gevraagd om geen stickers op de auto te plakken en om een sobere kentekenplaathouder – zonder reclame- te monteren. En daar stond hij, blinkend in de was gezet. Tot mijn grote verbazing had mijn nieuwe Fabia chique xenonverlichting! Deze had ik niet besteld, volgens de dealer is het echter geen xenon, maar halogeenprojector lampen met cornerfuntie. Het ziet er in ieder geval mooi uit.
Elke Fabia Combi biedt standaard een minidot boordcomputer met verschillende weergaves en een halfautomatische airco. Ook is er een handige AUX ingang waar je randapparaten mee aansluit aan het geluidssyteem. Dan is er de gigantische koffer die zelfs nog een slag groter is dan die van vóór de facelift. En merkbaar ruimer dan zijn concurrent, de Ibiza ST. Het aantal liters zegt niet alles maar: 505 liter, uit te breiden tot 1485 liter. Als je de zittingen van de achterbank volledig verwijdert (d.m.v. een kliksysteempje) krijg je nog veel meer ruimte en is de laadvloer ook volledig vlak. Er zijn heel wat stationwagons uit het C-segment die hier niet aan komen. Ook als inzittende heb je het gevoel in een grotere auto te zitten. Je moet al erg groot zijn om het benauwd te krijgen op de achterbank. De materialen zijn allemaal zeer degelijk, het dashboard is zelfs van zacht materiaal en aangenaam om aan te raken. De Fabia straalt daarom (naar mijn mening) meer kwaliteit uit dan de Polo en Ibiza. Het ziet er erg donker en sober uit, maar dat is geen probleem. Er zijn enkele chromen accentjes in het interieur die enig gevoel van luxe uitstralen.
Het geluidssysteem is er eentje om toe te juichen. Letterlijk. Wat een ongelooflijk helder geluid uit die 8 luidsprekers, waarvan er 4 zijn voor de lage tonen en 4 voor de hoge tonen. De Swing-radio heeft een zwart-wit display met een eenvoudige bediening. De mogelijkheden zijn ook ruim voldoende: ik kan mijn mobiele telefoon of iPod via de AUX aankoppelen, dan worden de MP3’s afgespeeld zoals het op een cd zou zijn.
Hoe rijdt zo’n invalide TDI? Ik heb reeds veel ervaring met de Fabia Combi 1.4 TDI uit 2008. Er is sindsdien veel veranderd. Ik ben vreemd genoeg beginnen te houden van dat brutale en onbeschaamd karaktertje van die driecilinder. Want aan karakter ontbreekt het hem niet. Die TDI gaat in zowat alle opzichten tegen de eisen van een moderne dieselmotor in. Brommerig bij lage toerentallen, stationair traktorgeluid, het kleine turbogat met daarna een explosie van kracht. Maar ooo wat klinkt dat mooi als je hem laat doortrekken! De grootste troef is wellicht de kleine dorst. De nieuwe 1.2 TDI is merkbaar stiller, maar ook minder fel. De nieuwe TDI is veel beschaafder en comfortabeler om mee te rijden. Bij abrupt gas lossen schokt de auto niet, maar gaat hij onmerkbaar over op de motorrem.
Een standaard 1.2 TDI levert gemiddeld 81 pk en 200 Nm. Da’s een leuke verrassing. Op de vermogens/koppelcurven is echter te zien dat het maximale koppel pas vrij komt bij 2200 tpm, en niet bij 2000. Dat verklaart al deels het dode karakter bij lage toerentallen. Nu kan ik het toerental wel rond de 2000 houden en vlot versnellen. Een beetje anticiperen en correct schakelen en je bent met deze kleine snel genoeg. Uiteraard is dit subjectief, maar als u wilt weten wie het zegt: een jonge twintiger die af en toe van doorrijden houdt. In 3de trekt dat motortje de Fabia van 30 naar 130 km/u. Om maar weer te geven hoe lang de versnellingen zijn. Als ik ‘m dan rechtstreeks in 5de zet, valt het agressieve driecilindergeluid weg en wordt er plaatsgemaakt voor een oase van rust – de naald staat dan op 2500 tpm. Samen met de cruisecontrol is het een fantastische snelwegcruiser. Bij rustig met het verkeer mee rijden is het een fantastische motor. En daar gaat het me voornamelijk om. Wat de topsnelheid is weet ik niet maar hij gaat in 4de met redelijk gemak naar 140 km/u. Dan hoor je de moedige driecilinder in het vooronder wel werken. Door het geringe gewicht van de Fabia en doordat er weinig geschakeld moet worden zet hij in mijn ogen acceptabele tijden neer, zonder dat het echt een snelle wagen is. Maar mensen die meerijden geloven moeilijk van een 1200cc diesel. “En dan een driecilinder? Zo stil??!”
Beetje geschiedenis
Toen ik me in het merk ging verdiepen besefte ik dat Skoda een zeer rijk verleden heeft, het is zelfs een van de oudste automerken ter wereld – 1894 als ik me niet vergis. Ouder dan Ford, Mercedes-Benz en VW om er zo maar enkele te noemen. Jammer dat ze aan de verkeerde kant van het Ijzeren Gordijn bestonden, anders had hun heden er wellicht heel anders uit gezien! Maar de invloed van VW heeft het merk gewoon goed gedaan. Skoda maakt in mijn ogen prachtige auto's.
UPDATE (10.000 km)
Nu is de auto 5 maanden in mijn bezit en de kilometers vliegen onder de Fabia door. Het gemiddeld verbruik zit rond 1 op 21,5. Zonder al z'n Greenline-aanpassingen en gezien mijn rijstijl zeker niet verkeerd.
Ik heb kleine aanpassingen gedaan. Zo zijn de zwarte zij- of beschermingsstrips (hoe je het wil noemen) op de zijkant van de auto verwijderd. Ook het TDI-embleempje op de achterklep moest eraan geloven.
Onlangs met de Fabia naar het zuiden van Frankrijk geweest. 2 fietsen, 2 personen en een hoop baggage kon er gemakkelijk in, wat een genot om de koffer dicht te kunnen gooien en het allemaal in de eerste erin past! Er was zelfs nog een plaats op de achterbank vrij, daar was die ene lifter wel dankbaar voor!
Topnsnelheid getest: 170 km/u. Bergaf heb ik eventjes 190 aangetikt, en de motor maakt geen problemen met slechts 3800 rpm ... Ook bergpassen zijn geen probleem met de kleinste TDI, die lange 3de versnelling lijkt hiervoor gemaakt te zijn.
UPDATE (17.500 km)
De winter is achter de rug, alsook de eerste beurt, de auto is nu 10 maanden jong. De winterbanden - Goodyear Ultragrip 8, zeer goede en comfortabele band - zijn weer geruild voor het mooie lichtmetaal.
Het onderhoud kostte me € 123 met vervanging van het oliefilter, het bijvullen van een halve liter motorolie en wat ruitenwisservloeistof. Daarnaast is er ook nog nieuwe software geïnstalleerd. Er is nu merkbaar meer trekkracht in het gebied 1200 - 1500 toeren en de motor loopt een stuk soepeler. Ik twijfel nog om de motor te laten aanpakken door JD-Enigeering. Die geeft je 100 pk en 240 Nm uit dat driecilindertje. Tot nu toe ben ik in ieder geval nog tevreden met de standaard TDI.
Het verbuik deze winter lag op 1 op 20,5. Maar nu haal ik alweer waarden van 1 op 22 a 23, met uitschieters naar 1 op 26 of beter. Gewoon een erg degelijke en ruime auto. Vakantieplannen voor de Skoda dit jaar: Zwarte Woud en Noorwegen.
vakantie (25.500 km)
Alweer heel wat kilometers afgelegd. 3000 in 10 dagen om precies te zijn. Comfortabel op hoge snelheden op de Autobahn en met een dapper hart de bergen in. Dat doet deze Fabia allemaal. De ruimte in de auto heb ik al zovaak geprezen dus daar begin ik niet meer aan.
Het verbruik op de heen- en terugrit was exact dezelfde, namelijk 1 op 20,2. Moet zeggen dat ik snel gereden heb: 135 op de teller en vaak ook op topsnelheid. Bergje af zelfs de 195 km/u aangetikt. Zonder problemen ... Het verbruik ter plaatste (in bergachtig gebied met druk verkeer) was 1 op 23,8. Prima!
De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. Sanoma Media Netherlands B.V. (“Sanoma”) kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de inhoud of eventuele gevolgen ervan. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen. Het is niet toegestaan zonder toestemming van Sanoma de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.
Gebruikers geven Sanoma een wereldwijde, niet-exclusieve, royaltyvrije, overdraagbare licentie (met het recht tot sublicentie) voor het commercieel gebruik, de verveelvoudiging, de verspreiding, het maken van afgeleide werken, het tonen en uitvoeren van de gebruikersbijdragen in verband met de verlening van de diensten en anderszins in verband met het aanbieden van de website www.autoweek.nl en aanverwante activiteiten van Sanoma, waaronder publicatie in print en het promoten en verder verspreiden van de website (en daarvan afgeleide werken waaronder in print), in welke media-formats en via welke mediakanalen dan ook.
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid.
Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen krijgt een review een waardering in het overzicht.
Gedragsregels AutoWeek.nl:
Gebruikers zullen geen misleidende, racistische, beledigende, seksistische, discriminerende, bedreigende of anderszins
kwetsende uitingen doen, grof taalgebruik hanteren, misplaatste grappen maken of andere gebruikers op een andere manier
lastig vallen.
Gebruikers zullen elkaar met het nodige respect behandelen. Schelden, beledigen of op de man spelen zijn niet toegestaan.
Ook onrust stoken of berichten die de sfeer bedreigen zijn niet toegestaan.
Het plaatsten van privé-informatie, privécorrespondentie of iemands beeltenis zonder de uitdrukkelijke
toestemming van die persoon is niet toegestaan.
Misleiding, oplichting of je voordoen als iemand anders is niet toegestaan.
Het maken van reclame en het doen van commerciële aanbiedingen is niet toegestaan.
Het is niet toegestaan auteursrechtelijk beschermde foto's te gebruiken of foto's van een webserver zonder
toestemming van de hostende partij.
De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde afkeuren voor plaatsing,
verwijderen of aanpassen. Gebruikers die zich (herhaaldelijk) niet aan bovenstaande regels houden kan de schrijftoegang ontzegd worden.