Autoreviews  |  BMW 525i Executive (1992)

Uitvoering4-deurs
Versnellingen5, handgeschakeld
Bouwjaar1992
Jaar van aanschaf2010
Km-stand bij aanschaf237.400 km
Km-stand laatst310.000 km
Eerste review-invoer09-02-2010
Laatst gewijzigd21-05-2012

Comfortster vol ster vol ster vol ster vol ster leeg
Prestatiesster vol ster vol ster vol ster vol ster vol
Betrouwbaarheidster vol ster vol ster vol ster vol ster leeg
Kostenster vol ster vol ster vol ster vol ster leeg
Overall waarderingster vol ster vol ster vol ster vol ster half
Zou u weer een auto van dit merk willen kopen: misschien
Auteur
Vorige autoVolvo 850 2.5-20V
(Gemiddelde lezerswaardering 85%)

310.000 km over en uit. (310.000 km)

Ik heb deze BMW bijna 2 jaar gereden. Het afgelopen jaar heeft ie stil gestaan in afwachting van.

Afgelopen week is de auto gedemonteerd, omdat roest een groter probleem leek te zijn dan ik vermoedde en repareren een onbegonnen taak zou gaan worden. De afwatering van het schuifdak zorgt voor grote problemen bij de dorpels, en na 20 jaar waren de dorpels + bodemplaat op vierpunten helemaal doorgerot. Toch bleef mijn indruk dat de auto nog lang niet uit elkaar zou vallen vanwege roest, maar repareren zou een kostbare aangelegenheid worden.

Ik heb er sinds de aanschaf begin 2010 in Duitsland ruim 75000 km mee gereden. Hij stond met een km-stand van 237.000 km te koop bij een autohandelaar in een buitenwijk van Muenchen. Tot dat de auto bij de handelaar kwam is hij altijd onderhouden bij de BMW dealer.

Als ik de periode dat ik de E34 heb mogen besturen mag samenvatten, dan kan ik zeggen :

Auto's als de E34 technisch gezien erg degelijk zijn. Maar daar moet je wel wat voor doen. Roest was vanaf het alleereeste begin een probleem, en zou dat ook altijd blijven.

Het jaar 2010 ging niet voorbij zonder problemen op te lossen. Op een lege accu na heeft de E34 me nog nooit in de steek gelaten. Voor een auto van 18 jaar een prestatie.

In 2011 heb ik wat minder minder kilometers gemaakt dan in 2010. Een straf om in te rijden was de BMW in ieder geval niet. Toch was het een auto die vooral uitblinkt op de lange afstand. En duidelijk minder geschikt voor in de stad.

Hoewel het niet de mooiste auto was om te zien die ik heb gehad, is het wel de fijnste van alle wagens die ik ooit heb gehad. Freude am fahren, zoals dat heet maakt de funfer volledig waar.

Het lederen interieur (achteraf ingebouwd), het open dak en het rolgordijn zijn leuke opties die hun nut wel bewezen hebben. Bij afwezigheid van een werkende Airco (later meer) was ik vorig jaar zomer maar wat blij dat er een open dak in de auto zat.

De lederen stoelen geven de auto een sjieke uitstraling en het zitcomfort is duidelijk beter dan het standaard stoffen interieur dat in de auto zat.

De auto rijdt sinds maart 2010 op LPG. Het rijden op LPG zorgt er voor dat ik tegen redelijke kosten per km in de rondte kan rijden.

In drie punten is de funfer op dit moment het best te omschrijven:
1. Het comfort blijft mooi behouden in vergelijking met mijn vorige auto, bij toepassing van verlagingsveren + sport-schokdempers.
2. De stabiliteit in bochten is superieur in vergelijking met nagenoeg alle voorgaande (Voorwiel aangedreven) auto's die ik de afgelopen 20 jaar heb mogen rijden.
3. Freude am fahren is duidelijk van toepassing op een 5-serie met een vernieuwd onderstel, een moderne LPG installatie en een andere chip in het motormanagement speciaal bedoeld voor het rijden op autogas.

Inmiddels heb ik een opvolger gevonde voor deze prachtige limousine. Na reeds eerder 2 Volvo's gereden te hebben komt er nu een Volvo S60 170PK Edition + mobility line met aut. transmissie. Een waardige opvolger van de 20 jaar oude BMW, 9 jaar jonger en hopelijk weer goed voor heel wat plezierige km's. Geen BMW deze keer, maar gezien mijn ervaringen komt ooit de tijd dat ik weer een BMW wil aanschaffen.

de problemen (310.000 km)

Per jaar reserveer ik altijd zo'n 5 cent per kilometer aan onderhoud. Over 2010 is me dat niet geheel gelukt. Een gedeelte van de kosten zie ik niet als regulier onderhoud en horen mijns inziens thuis bij restauratie. Voor 2011 gaat hetzelfde gelden. Overall kom ik op iets meer dan 6 cent per km aan onderhoud. En dit bij een jaar kilometrage van 40000 km over geheel 2011.

Zijn de onderhoudskosten representatief? Veel onderhoud doe ik zelf. Daarmee worden de onderhoudskosten beperkt tot een voor mij acceptabel niveau. Tevens helpt zoeken op MP of Ebay om de kosten te drukken. Maar ik denk dat ik niet de enige ben die op deze manier in een oudere Limousine rijd. Over 2010 ben ik op +/- 20 cent per kilometer (all-in) uit gekomen. Voor 2011 kom ik op 0,25 cent per km uit. Niet slecht voor een 5 serie BMW. De hogere km-prijs wordt voornamelijk veroorzaakt doordat ik gewoon minder km's rijd dan in 2010.

Update 19 augustus

En ja hoor, de pakking heb ik al meer dan een jaar in huis. Sinds een dag of 10 zie ik zo nu en dan een druppeltje olie op de oprit. Na wat zoekwerk ben ik tot de conclusie gekomen dat de carterpakking enigszins op is. Het blok zweet een beetje bij de karter. Alles is een beetje vervuild met oliedrap. En ja...als het begint met lekken wordt het dus maar tijd om de pakking te vervangen. Volgende week gaat de auto op de brug en dan wordt de pakking vervangen. Waarschijnlijk neem ik dan ook gelijk twee motorsteunenen Li + Re mee. Verder doet de auto het prima.

Ook wil ik deze week de kachelradiator gaan vervangen. Deze is waarschijnlijk lek waardoor de ramen regelmatig beslaan en het koelwater niveau langzaam aan daalt. Gelukkig zijn via de aftermarket dit soort onderdelen makkelijk te verkrijgen.

Update 31 juli

Deze week de schokdempers voor en de veren voor vervangen door andere exemplaren. Schokdempers wederom Bilstein dempers (B8) maar dan de m-technik uitvoering. Bij de veren heb ik gekozen om APEX veren te gebruiken. Tot mijn grote verbazing waren mijn veerpootlagers die ik 60000 km geleden vervangen had zo goed als helemaal versleten. Er zat erg veel speling op. Omdat ik over ben gestapt op M-technik schokdempers heb ik nu toch een ander type er onder. De veerpootlagers waren immitatie. Duidelijk een onderdeel wat je maar beter origineel kunt kopen dus. Verder geen gekke dingen tegen gekomen. De auto stuurt weer goed strak en het veercomfort is er op voor uit gegaan. Midden augustus ga ik weer olie vervangen. Volgende week worden de achterste schokdempers en veren vervangen. Het gewenste eindresultaat is een auto die iets soepeler rijdt maar toch een sportieve wegligging heeft.

Update 18 juli

In het afgelopen weekend kreeg ik onderweg problemen dat de motor niet meer wilde starten. Met behulp van de ANWB de auto weer op LPG rijdend gekregen waarna ik mijn terugreis naar huis kon vervolgen. De diagnose was benzine pomp overleden.

Verder half juni een oliewissel uitgevoerd, en verder eigenlijk helemaal niets. Oh ja, er zit een veerpootbrug op de auto en er komt een alluminium thermostaathuis op de auto te zitten.

Hopelijk lukt het de auto zelf te reparateren en daarna kan ie weer gewoon z'n km's maken.

Update 4 juni

Eindelijk heb ik de hoofdkettingspanner van de motor ook vervangen. Qua onderdelen bestaat deze uit 5 losse delen. De zuiger en de veer zijn de belangrijkste delen die aan slijtage onderhevig zijn. De zuiger was op twee plaatsen "ingevreden". De veer bleek bijna een cm korter dan een nieuwe veer. Het klusje stelde niet veel voor, iets van 20 minuten werk. En materiaalkosten 35 EUR. De motor maakt minder rammelende bijgeluiden. Een reparatie die nog hoort bij de VANOS reparatie.

De half mei uitgevoerde reparatie aan VANOS heeft er aan bijgedragen dat motor wat rustiger draait en vooral in de lage toeren wat makkelijker op gang komt. Een lager verbruik als prettige bijkomstigheid. (1 op 9 op LPG).

31 mei

Ik vreesde al langere tijd dat mijn kachelkraan niet goed meer was. Ik heb hem afgelopen maand losgekoppeld en afgelopen weekend weer aangesloten, en nu doet ie het :), ofwel er komt geen warme lucht meer binnen terwijl de kachel op koud staat.

Verder ben ik tot de conclusie gekomen dat er waarschijnlijk een wiellager LV defekt is.

Update 15 mei

Hoewel ik er in de praktijk weinig van merkte, vond ik de laatste tijd de motor af en toe wat rammelig overkomen. Het is een motor met een verstelbare inlaatnokkenas, BMW noemt dat enkele VANOS. Bekend is dat vanaf +/- 40000 km dit systeem kuren begint te vertonen en de motor beneden de 3000 toeren minder koppel heeft dan eigenlijk de bedoeling is. Ik heb besloten een revisie setje van Beisan te laten monteren en daarbij gelijk de draaiende delen (ketting, tandwielen, ketting geleider & ketting spanner) bij de nokkenassen te vervangen. Ook heb ik een BMW modificatie laten toepassen op het VANOS mechanisme, iets wat door BMW op modellen vanaf 1995 standaard is gemonteerd. Nadat deze reparatie was uitgevoerd was het advies om de 3 looprollen voor de multiriem & Airco ook maar gelijk te vervangen. Het resultaat is een motor die stationair erg mooi rustig draait en eigenlijk zijn er op dit moment geen noemenswaardige bijgeluiden te vernemen vanuit de motorruimte. Een aanrader. Helaas kost zo'n reparatie wel het nodige.

Update 31 maart

De nieuwe remklauwen op de vooras die ik in de week van 23 maart had gemonteerd zijn een grote verbetering. Het gevoel in het rempedaal is prettig. Een zachte druk op het rempedaal zorgt er voor dat de auto binnen no time stil staat. Eigenlijk bevestigd deze vervanging van twee voorste remklauwen door twee nieuwe remklauwen dat je maar beter kunt kiezen voor nieuw, en daarna remt de auto ook weer als een nieuwe auto. Hetzelfde geldt voor Schokdempers. Midden april gaat de auto weer naar de garage en dan worden 3 remkleidingen vervangen. Daarna zou het volledige remsysteem goed moeten zijn en voorzien moeten worden van verse remvloeistof.

Update 23 januari.

Deze week eerst de remmen aan de voorzijde vervangen. Het was duidelijk dat RV de remmen zo goed als op waren. Wat opviel was dat de slijtage van de remblokken rechtsvoor sterker was dan de remblokken Linksvoor. Ik verwacht dat er een probleem was met de remklauw waardoor de remblokken lichtjes aanliepen. Aan de voorzijde zitten nu RVS remslangen.

Daarna ben ik aan de slag gegaan met de achterzijde om de Flexibele remleidingen stuk voor stuk te vervangen. Helaas kom je er dan achter dat 2 geleidebussen van de remklauw afbreken. Ouderdom? Slecht onderhoud? Het waren M5 remklauwen. Nu moet ik eerst een nieuw bracket zien te regelen, waarna ik de remklauw weer kan terugplaatsen. Ondertussen ga ik lekker door met het vervangen van de overige 3 flexibele remleidingen. De slangetjes die er afkwamen waren in ieder geval NIET origineel. Dus ik ben benieuwd naar het verschil. Als deze klus is geklaard moet de auto op de brug om een lange remleiding te vervangen van voor naar achteren en 2 stalen brandstofleidingen te vervangen. Daarna zou de auto klaar moeten zijn voor de APK.

Een oude auto levert soms wat verrassingen op. Gelukkig doe ik dit soort klussen allemaal zelf, dus vallen de kosten weer mee.
Nu maar wachten totdat de auto weer rijdt.

Update 11 jan 2011

Net terug uit de Oekraine, en in 2 weken tijd 5000 km afgelegd is het een mooi moment om terug te kijken op het afgelopen jaar. Over de afgelopen 10000 km heb ik 0,8 liter olie mogen toevoegen. Gedurende de trip van 5000 km heeft de wagen 0,3 liter olie verbruikt.

Onderweg ben ik twee stofkapjes op de veerpootlagers aan de voorzijde vervangen. Goedkoop is duurkoop, de niet originele veerpootlagers hebben blijkbaar iets andere afmetingen waardoor de stofkapjes wat losjes zitten en bij een flinke hobbel wegspringen van de auto.

Afgezien van dit soort kleine problemen heeft de auto de afgelopen 10000 km geen enkel probleem gehad. Een probleemloze wagen.

Leuke upgrades:
1. 19mm stabilisator achterzijde;
2. 25mm stabilisator voorzijde
3. Bilstein B8 dempers rondom met AC-Schnitzer afstemming
4. 540i remschijven + klauwen rondom
5. Originele M-technik achterspoiler
6. BMW Rood/witte achterlichten (M5)
7. BMW M3 (e36)lederen 4-spaaks stuur met gekleurde stiknaden
8. 2 witte knipperlichten voor (nog niet op de foto).

Onderstaand het lijstje van (inmiddels gerepareerde) defecten :
2010
1. Een defecte thermostaat
2. Preventief vervangen de waterpomp.
3. Rammelende voortrein....net zoals een Volvo 850, fuseekogels / draagarmen / endlinks.
4. Defecte tonnenlagers achterzijde (LI + RE)
5. Doorgeroeste remleiding achter.
6. Rechter koplamp niet goed afgesteld, electrische hoogte verstelling defect
7. Eind demper doorgeroest
8. Inhouden oorzaak los zittend hitteschild bij de Lambda sensor
9. Roest aan dorpels
10. Versleten veerpootlagers voorzijde (LI + RE)
11. Roest aan deuren, motorkap + kofferdeksel
12. Lekkende klepdekselpakking
13. Hitteschild op uitlaat bij Lambda verrot, nieuwe lambda geplaatst en hitteschild verwijderd (inhouden motor door kortsluiting).
14. versleten multiriem + Airco riem
15. niveauregeling vervangen door 'standaard' dempers.
16. Vervangen doggy-bone (pittman armen achteras).
17. Gebroken remblok slijtage indikator. Zorgt voor foutmelding in het display. Tijd om de achterremmen onder hande te nemen. (eind september)
18. Vervangen stabilisator achterzijde + endlinks (complete 19mm stabilisator)
19. Plaatsen interieur filter
20. nieuwe remmen achterzijde
21. vervangen van wiellager RA
22. Kachel blaast warme lucht. Omgebouwd naar climate control.
23. Reparatie Airco, condensor is LEK.
24. 2 nieuwe schokdempers achter (Bilstein B8)
25. Nieuwe ACCU (72 AH)
26. Verse bougies + luchtfilter
27. Verse versn. bak olie (ATF voor handbak)
28. verse differentieel olie

2011
29. vervangen remleidingen (flexibel 2x voorzijde
30. Remblokken voorzijde (origineel BMW)
31. Remschijven 28mm dik (540i, orgineel BMW)
32. Gebruikte remklauwen (540i, origineel BMW)
33. flexibele remleidingen (4x)
34. montage Balk onder radiator
35. Verse motorolie + filter (5W40, bijna 14.000 km na vorig oliewissel
36. Defect stadslcihtje RV
37. Lekkende uitlaat bij aansluiting middendemper & Katalysator
38. Defecte Ruitesproeier Rechts
39. APK
40. Nieuwe remklauwen voor, 2e hands is wat mij betreft geen aanrader. Brackets zijn bij een 540i anders en nieuw niet te betalen. Dat was de reden dat ik gebruikte remklauwen heb gekocht.
41. Andere kachelmotor, eentje die niet piept. De oorspronkelijke uit het non-climate control systeem.
42. Ander ruitenwisser mechanisme met ADV en zonder speling
43. Nieuwe brandstofleidingen en reparatie tankontluchting.
44. Gereviseerde VANOS unit + aandrijving nokkenassen vervangen; `
45. Oliewissel na 12000 km.
46. Nieuwe filterdroger
50. Montage Bilstein AC-Schnitzer veerpoten achter + APEX veren rondom.
51. 2 verse wiellager LV + RV
52. een nieuwe benzinepomp
53. Vervangen pakking Carterpan + olie verversen
54. Vervangen kachelradiator
55. Vervangen kachelkraan

September
56. Nieuwe koppeling + andere bak, hardyschijf, cardanaslager.
57. Reset Airbag lampje
58. Afvullen Airco.

Op naar de 400.000 km (310.000 km)

Als je nooit een achterwielaangedreven wagen heb bestuurd is het even wennen, maar inmiddels beleef ik al vele duizenden km's veel plezier aan het rijden in een BMW. Erg leuk om te merken hoe je al uit-accelerend een lange bocht kunt nemen.

Qua brandstofverbruik, comfort is deze wagen superieur aan wat de Volvo te bieden had. Een prettige verrassing. Onzuiniger dan 1 op 7,2 (LPG) heb ik nog niet kunnen rijden. Dat was dan een rit die bestond uit volledig stadsverkeer. Gemiddeld heeft hij tot nu toe 8,7 km per liter LPG gereden over 70000km met een gemiddelde literprijs van 0,63 EUR. Op het moment van schrijven rijd ik regelmatig 1 op 9 of zuiniger (LPG) als ik lange afstanden rijd en in normaal dagelijks verkeer verbruikt hij zo'n 1 op 8 op LPG.

Een citaat uit bovenstaande link :

"Een typisch onderdeel is de verbruiksmeter. Je kunt je afvragen of een BMW-rijder daar wel naar omkijkt."

Ik denk dat 16 jaar na dato, deze tekst behoorlijk achterhaald is. Toegegeven de analoge verbruiksmeter is niet precies, de getallen in de boordcomputer zijn vele mater precieser, maar door te letten op de verbruiksmeter, ben je met deze wagen toch in staat relatief zuinig (maar vlot) van A naar B te rijden.

Ik hoop dat de term freude am fahren nog lang mag blijven. Eigenlijk denk ik dat de E34 z'n tijd ver voor was. Ik heb niet het idee met een ouderwetse wagen onderweg te zijn. Alleen aan het uiterlijk en sommige electronica aspecten kun je merken dat het een wagen uit de jaren 90 is. Verder qua comfort, veiligheidsbeleving, gemak waarmee de wagen te besturen is, gewoon niets mis mee.

De topsnelheid van de BMW stond op 214km/uur. Begin september 2010 heb ik 218km/uur op de GPS geklokt. Half oktober 2010 heb ik de snelheid geklokt op 223km/uur op de GPS op de A3 richting Oberhausen. Er zit vooruitgang in, en het gemak waarmee de wagen de 223km/uur grens haalde was een prettige verrassing. Begin augustus 2011 heb ik op LPG eindelijk de 230km/uur topsnelheid gehaald.

Inmiddels heeft de wagen 310.300 km gereden. Hij is goedgekeurd voor de APK tot 2 maart 2012. Nu maar op naar de 350.000 km en daarna op naar de 400.000 km. Motorisch lijkt me dat geen probleem te zijn. Het is alleen afhankelijk van hoeveel geld wil ik nog investeren in de E34 en dan komt er op een gegeven moment dat het qua km-prijs niet meer aantrekkelijk is. Tegen die tijd wordt het tijd voor een andere wagen, maar ik hoop aan de andere kant dat dat moment nog lang uit blijft. Ik zou het leuk vinden om de wagen te blijven rijden tot 2017, het jaar waarim hij 25 jaar wordt. Dat zou betekenen dat 500.000 km binnen bereik ligt.
De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. Sanoma Media Netherlands B.V. (“Sanoma Media”) kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de inhoud of eventuele gevolgen ervan. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.
Het is niet toegestaan zonder toestemming van Sanoma Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Gebruikers geven Sanoma Media een wereldwijde, niet-exclusieve, royaltyvrije, overdraagbare licentie (met het recht tot sublicentie) voor het commercieel gebruik, de verveelvoudiging, de verspreiding, het maken van afgeleide werken, het tonen en uitvoeren van de gebruikersbijdragen in verband met de verlening van de diensten en anderszins in verband met het aanbieden van de website www.autoweek.nl en aanverwante activiteiten van Sanoma Media, waaronder publicatie in print en het promoten en verder verspreiden van de website (en daarvan afgeleide werken waaronder in print), in welke media-formats en via welke mediakanalen dan ook.

mail naar een vriend plaats dit bericht op nujij plaats dit bericht op hyves plaats dit bericht op linkedin plaats dit bericht op digg maak een bookmark op delicious

Gedragsregels AutoWeek.nl:
  1. Gebruikers zullen geen misleidende, racistische, beledigende, seksistische, discriminerende, bedreigende of anderszins kwetsende uitingen doen, grof taalgebruik hanteren, misplaatste grappen maken of andere gebruikers op een andere manier lastig vallen.
  2. Gebruikers zullen elkaar met het nodige respect behandelen. Schelden, beledigen of op de man spelen zijn niet toegestaan. Ook onrust stoken of berichten die de sfeer bedreigen zijn niet toegestaan.
  3. Het plaatsten van privé-informatie, privécorrespondentie of iemands beeltenis zonder de uitdrukkelijke toestemming van die persoon is niet toegestaan.
  4. Misleiding, oplichting of je voordoen als iemand anders is niet toegestaan.
  5. Het maken van reclame en het doen van commerciële aanbiedingen is niet toegestaan.
  6. Het is niet toegestaan auteursrechtelijk beschermde foto's te gebruiken of foto's van een webserver zonder toestemming van de hostende partij.
De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde afkeuren voor plaatsing, verwijderen of aanpassen. Gebruikers die zich (herhaaldelijk) niet aan bovenstaande regels houden kan de schrijftoegang ontzegd worden.

AutoWeek Autoverzekering

bij total loss: autowaarde garantie +10%

Logo AutoWeek Verzekeringen

Verkoop je auto

Binnen 2 minuten je auto te koop zetten?

Verkoop je auto al vanaf € 6,95 én adverteer op AutoWeek en Auto Trader.

© 2012 Sanoma Media Netherlands B.V.
Adverteren - Abonneren - Colofon - Contact - Copyright - Disclaimer - Privacy en cookiebeleid - RSS - Twitter - Sitemap
AutoWeek.nl - onderdeel Sanoma Media Netherlands groep