Autoreviews  |  Mazda 5 2.0 D Active (2009)

Uitvoering5-deurs
Versnellingen6, handgeschakeld
Bouwjaar2009
Jaar van aanschaf2009
Km-stand bij aanschaf10 km
Km-stand laatst40.500 km
Eerste review-invoer28-06-2009
Laatst gewijzigd12-02-2011

Comfortster vol ster vol ster vol ster vol ster leeg
Prestatiesster vol ster vol ster vol ster vol ster vol
Betrouwbaarheidster vol ster vol ster vol ster vol ster vol
Kostenster vol ster vol ster vol ster vol ster leeg
Overall waarderingster vol ster vol ster vol ster vol ster half
Zou u weer een auto van dit merk willen kopen: misschien
Auteur
Vorige autoVW Passat 1.9 TDI (115 PK)
(Gemiddelde lezerswaardering 79%)

My New Mazda 5 2.0 Diesel (70 km)

Alvorens u dit leest, noteer even dat dit een Belgische review betreft ;-) en dat de uitvoeringen en uitrustingen van land tot land kunnen variëren. Ben net vandaag eigenaar van een prachtige Mazda 5 2.0 Diesel Active (143PK) in Galaxy Grey uitvoering. Als opties hebben m'n vrouw en ik gekozen voor lederen zetels (+verwarming), parkeersensoren V+A en een verdomd fraai dakspoilertje. Ik vond deze Mazda al de leukste en sportiefst uitziende monovolumer op de markt, samen met de S-Max. Onze kinderen zijn totaal gek op de royale zitplaatsen op de 2de rij en de schitterend uitgekiende armsteun met opbergbox etc... Ook het feit dat de zetels op deze 2de rij verschuifbaar zijn, alsook een verstelbare rugleuning (welk ander merk biedt dit ook?) hebben waren doorslaggevende argumenten voor deze aankoop. Mits deze wagen (miskend en dus onbemind?) niet vaak te zien is op de Belgische wegen, zag ik vele andere chauffeurs toch dikwijls opkijken met een veelzeggende "positieve" blik in hun ogen. De 2.0 Common Rail diesel in deze wagen is opmerkelijk stil en dringt haast niet door in het interieur. Enkel bij het stevigere optrekwerk laat hij zijn harmonieus ge-Zoom-Zoom (om het in Mazda termen te zeggen) horen, maar dit is een Zaaalig geluid! Nog een grote troef zijn de schuifdeuren aan weerskanten, dewelke een ruime instap voorzien. Ik zal de komende weken ongetwijfeld nog veel ontdekken in en aan deze wagen, maar ik ben in ieder geval super enthousiast, alsook onze buren, ouders, vrienden etc ... Eén klein minpuntje na al deze superlatieven ... er is geen boordcomputer en dat is anno 2009 toch wel een leuk en gestandardiseerd item in deze klasse.

Update 1 (1.020 km)

Inmiddels de eerste 1.000 km achter de rug en dus tijd voor een kleine update. Verrassendst aan deze auto is de wegligging, de handelbaarheid op bochtig parcours en het enorme koppelvermogen.
Je hebt nooit de indruk in een mpv te zitten. Mazda is er zeker in geslaagd om een snedige en krachtige wagen van deze "5" te maken. In tegenstelling tot m'n Passat (vorige wagen) is het motorgeluid echt tot een minimum herleid (weg met die kletterende pompverstuivers!) De automatische airco is hier ook zeer goed en wederom minder lawaaierig dan de Climatronic van VW. Dit interieur is eveneens minder streng en zelfs speels van karakter. Het stuur voelt prettig aan, je hebt echt "feeling" met de weg en alles zit ergonomisch goed in elkaar. Zeker de versnellingspook op de middenconsole. In het begin was het wat wennen, maar het zit daar eigenlijk op de juiste plek. Ook het standaard audiosysteem verrastte me aangenaam. Het is geen B&O, maar de kwaliteit van het geluid is hier ook zéér OK. MP3, Cd's, radio en I-pod (via externe aansluiting), het klinkt allemaal even zuiver en helder. Vorig weekend even met zes personen (4 volwassenen en 2 kids van 13 en 11) + wat visgerei een ritje gemaakt. Ook hier geen problemen om dit allemaal logisch en praktisch te vervoeren. Verbazingwekkend die zetelconfiguratie en de ruimte. Ik vreesde even voor piep- en kraakgeluiden (gelezen bij andere reviews van Mazda 5), maar die bleven achterwege. Misschien was dit vooral een euvel bij de vorige generatie en is de update van 2008 gespaard gebleven. Wat het verbruik betreft, zit ik rond de 8 liter per 100 km. Dat zal ongetwijfeld nog zakken, want we reden de laatste weken dikwijls met een volgeladen auto en de airco aan. Meer nieuws volgt ...

Update 2 en 1ste verdict (3.750 km)

Na 3.750 km denk ik wel dat het tijd is om een verdict neer te pennen voor mijn Mazda 5. En misschien vergeleek ik hem in het begin wat te vaak met m'n vorige wagen VW Passat TDI 115pk, maar dat is compleet verleden tijd. Voor de geïnteresseerden: de wagen bevalt ons nog steeds enorm. Het verbruik is inmiddels ook al gezakt naar 7,24 l/100km (net berekend via rekenmachine, want er is geen boordcomputer) :-(.

Pluspunten:
+ Rijgedrag + rijplezier (Japans en dus speels)
+ Stille en krachtige motor (2.0 TD 143 PK)
+ Originele, praktisch en flexibele zetelconfiguratie
+ Kofferruimte (met 3de rij neergeklapt)
+ Schuifdeuren (gedaan met "Pas op kids!" op de parking te roepen)
+ Sportieve en mooie uitstraling voor een mpv
+ Zeer degelijke en gebruiksvriendelijke audio-installatie

Minpunten:
- Uitrustingslacunes (zie verschillen Belgie t.o.v. Nederland)
- Niet echt een verbruikswonder
- Iets te weinig opbergvakken (Tja, kids!)
- Geen ventilatie achterin (i.v.m. concurrentie)
- Plaatsing sigarenaansteker en i-Pod verbinding

Wat de plaatsing betreft van het laatste minpunt, ben ik van mening dat ze die ontwerper onmiddellijk ontslaan. Dit is ongetwijfeld de enige en grootste blunder aan deze wagen. Als je bv. de GPS wil aansluiten, succes dan, want je moet je helemaal bukken om onderaan (bijna aan de vloer!) de sigarenaansteker te verwijderen.
Foei met de hoofdletter F!
Zo, als jullie niets meer lezen na deze update is het teken dat alles goed gaat of dat er iets vreselijks met mij is gebeurd ;-)
Waarschijnlijk post ik er nog een na het eerste onderhoud ...
Ondertussen dank ik u voor uw aaaaaandacht ...

1e onderhoudsbeurt 20.000 km (20.560 km)

Belofte maakt schuld, dus na de eerste onderhoudsbeurt nog even kort nieuws over onze Mazda 5. We hebben de wagen nu ongeveer 10 maanden in bezit. De kwaaltjes zijn inmiddels; trillende stoel op 2e rij (achter passagierszetel), geurhinder airco en "gekletter" in de kofferruimte. Heb dit ook gemeld aan de garage, maar zij beweren dat de trillende stoel muurvast zit. Mijn repliek was dan ook dat op menig forums dit euvel werd vermeld. De geurhinder airco is niet altijd en blijkbaar dien je deze veelvuldig te gebruiken (blijkt een kwaaltje bij vele nieuwe wagens?) met de blazer op volle toeren. Het gekletter in de ruimte werd veroorzaakt door de EHBO kit onder het kofferdeksel. Deze bleek niet goed te passen onder het deksel en hierdoor sloot deze niet goed af. Inmiddels de kit gereorganiseerd en nu blijft ie wel mooi onder het kofferdeksel. Maar toch zijn er af en toe nog wat bijgeluidjes. "Ook hier zal je aan moeten wennen, want het is een monovolume en je hoort hier meer geluiden"; was dan ook weer het "professioneel" antwoord van mijn dealer. Dan de prijs voor dit eerste onderhoud en het "onderzoeken" van mijn klachten inbegrepen: 206 Euro!!! Met mijn vorige wagen (alweer die Passat ;-)) heb ik nooit zoveel betaald voor een onderhoud. Dus dit was wel even slikken. Ben al wel geïnformeerd over een andere Mazda-garage in onze buurt, waar service wel goed en prijsvriendelijker wordt aangeboden.

Re (25.400 km)

Net terug van een deugddoend weekje vakantie Frankrijk. Over het verblijf ga ik niets "posten", maar was simpelweg tof! Een goeie 840km heen en zeer tevreden over onze autovakantie. De Mazda is een goeie en comfortabele reiswagen gebleken. Onze koffer zat bijna vol. 2 Grote reiskoffers, 3 kleinere koffers, een 2-tal volle shoppingbags en een buggy'tje voor de hond (jawel u leest dit goed ;-) ) Zonder airco was deze trip hels geworden met de 37°C. Het grootste deel heb ik 130km/u kunnen aanhouden op cruise control. Verbruik was +/- 8 liter/100km. Aangename verrassing voor een volgeladen wagen met de airco op volle toeren. De geurhinder van de airco is inmiddels al verdwenen. De rammelgeluiden waren vooral te wijten aan de riemen achteraan op de 3de rij. Heb inmiddels een trucje gevonden om ze vaster te krijgen, zodat dit ook niet meer stoort. Heb wel een enorme barst in de voorruit opgelopen, maar dat wordt vervanging via de verzekering. Ik was eigenlijk nooit voorstander van autovakanties, maar met onze wagen is het zeker voor herhaling vatbaar. In Frankrijk zelf, heb ik er op 1 week tijd slechts 4 Mazda 5 zien rondrijden. Ook daar blijft dit een miskende wagen. Trouwens andere Mazda's zie je er ook niet veel. Peugeots en Renaults daarentegen ... ;-) Wat betreft de pompprijs diesel: op de autosnelweg € 1,30/liter. Ga je in een dorp tanken kost dit slechts € 1,10/liter.

Het groot "Licht" van Mazda (36.200 km)

Inmiddels 18 maanden met de Mazda 5 op de baan.
Lampjes beginnen te doven, meer bepaald het lampje van de koplamp chauffeurskant, de zetelverwarming en het lampje van de automatische airco. Ik vraag me echt af hoe dit na 18 maanden mogelijk is. Ik heb 10 jaar met een Passat gereden en daar heb ik geen enkel lampje moeten vervangen, behalve dat van de koplampen. Ik ben inmiddels vrij geïnteresseerd in de nieuwe Seat Alhambra. Niet dat ik iets van plan ben, maar het Mazda-gevoel krijg ik nog steeds niet echt.
Ik ga eerst een andere garage bezoeken n.a.v. mijn 40.000km. Hopelijk ben ik daarna terug wat optimistischer?

Optimisme weder (40.500 km)

Het onderhoud van 40000km is net achter de rug. Uiteraard een nieuwe garage gekozen en mijn gevoel is al terug beter. Lampjes vervangen en alles is terug in orde. Na alle maanden van gerammel in de koffer, uiteindelijk de oorzaak gevonden. Blijkt dat er een brandblusapparaat in het zijdelingse rechterbakje van de koffer stond. Je moet het klepje openen en daar stond het rode ding dan totaal onbeschermd en onbevestigd. Ik heb hem met velcro laten vastplakken onder de chauffeursstoel en ik heb geen enkel gerammel meer in de wagen ... hemels! Toch vraag ik me af hoe men een blusapparaat zomaar los in de wagen steekt. De Alhambra heb ik inmiddels in het echt gezien en ... niks voor mij ;-)
De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. Sanoma Media Netherlands B.V. (“Sanoma Media”) kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de inhoud of eventuele gevolgen ervan. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.
Het is niet toegestaan zonder toestemming van Sanoma Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Gebruikers geven Sanoma Media een wereldwijde, niet-exclusieve, royaltyvrije, overdraagbare licentie (met het recht tot sublicentie) voor het commercieel gebruik, de verveelvoudiging, de verspreiding, het maken van afgeleide werken, het tonen en uitvoeren van de gebruikersbijdragen in verband met de verlening van de diensten en anderszins in verband met het aanbieden van de website www.autoweek.nl en aanverwante activiteiten van Sanoma Media, waaronder publicatie in print en het promoten en verder verspreiden van de website (en daarvan afgeleide werken waaronder in print), in welke media-formats en via welke mediakanalen dan ook.

mail naar een vriend plaats dit bericht op nujij plaats dit bericht op hyves plaats dit bericht op linkedin plaats dit bericht op digg maak een bookmark op delicious

Gedragsregels AutoWeek.nl:
  1. Gebruikers zullen geen misleidende, racistische, beledigende, seksistische, discriminerende, bedreigende of anderszins kwetsende uitingen doen, grof taalgebruik hanteren, misplaatste grappen maken of andere gebruikers op een andere manier lastig vallen.
  2. Gebruikers zullen elkaar met het nodige respect behandelen. Schelden, beledigen of op de man spelen zijn niet toegestaan. Ook onrust stoken of berichten die de sfeer bedreigen zijn niet toegestaan.
  3. Het plaatsten van privé-informatie, privécorrespondentie of iemands beeltenis zonder de uitdrukkelijke toestemming van die persoon is niet toegestaan.
  4. Misleiding, oplichting of je voordoen als iemand anders is niet toegestaan.
  5. Het maken van reclame en het doen van commerciële aanbiedingen is niet toegestaan.
  6. Het is niet toegestaan auteursrechtelijk beschermde foto's te gebruiken of foto's van een webserver zonder toestemming van de hostende partij.
De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde afkeuren voor plaatsing, verwijderen of aanpassen. Gebruikers die zich (herhaaldelijk) niet aan bovenstaande regels houden kan de schrijftoegang ontzegd worden.

AutoWeek Autoverzekering

bij total loss: autowaarde garantie +10%

Logo AutoWeek Verzekeringen

Verkoop je auto

Binnen 2 minuten je auto te koop zetten?

Verkoop je auto al vanaf € 6,95 én adverteer op AutoWeek en Auto Trader.

© 2012 Sanoma Media Netherlands B.V.
Adverteren - Abonneren - Colofon - Contact - Copyright - Disclaimer - Privacy en cookiebeleid - RSS - Twitter - Sitemap
AutoWeek.nl - onderdeel Sanoma Media Netherlands groep