Een eerste indruk van de auto na ruim 1500 km gereden te hebben. Heb 5 jaar in een Mercedes 190D gereden (zie review), die zeer goed beviel, maar oa om te bezuinigen op vooral vaste lasten deze auto verkocht. Motorrijtuigenbelasting tikt zwaar aan als je maar weinig kilometers maakt. Nu dan de Yaris in 5-deurs Sol uitvoering, dus met electrisch verstelbare en verwarmde buitenspiegels, electrisch bedienbare ramen (voor) en 3 hoofdsteunen op de achterbank. Tevens zat op de auto al een afneembare trekhaak. Een zeer complete auto die boven verwachting goed rijdt. Ik was een beetje bang dat de overstap van Mercedes naar deze Toyota groot zou zijn, maar dat valt reuze mee. De binnenruimte is (behalve de bagageruimte) zeker zo groot. De zit is prima. Auto is zeer vlot (zeker als je een trage diesel gewend bent). Verbruik tot nu toe ongeveer 1:16, dus ook niet slecht. Kilometerstand voor een auto van 8,5 jaar oud is bijzonder laag. Historie van de auto is bekend.
In de afgelopen 30 jaar heb ik al eerder Toyota's gehad (Carina 1974, Corolla 1978 en Starlet 1996) en steeds waren deze auto's toonbeeld van betrouwbaarheid en lage onderhoudskosten. Mijn verwachtingen zijn dus hoog gespannen. Deze review zal ik regelmatig bijwerken.
Update 25 november 2008
Inmiddels 5000 km gereden met de Yaris, dus wat meer gebruikservaring. De kilometers lopen wat harder op dan ik verwachtte, maar dat is tijdelijk. Mijn (bijna) klassieke Mercedes staat al sinds eind september in de winterstalling en komt pas in april weer tevoorschijn. Tot die tijd dus alleen de Yaris tot mijn beschikking. Ik kan niet anders zeggen dan dat het een geweldige auto is. Prima zit, voldoende comfortabel, ruim genoeg en zuinig. Ondanks de lagere temperaturen heb ik over 5000 km een gemiddeld verbruik van 1:15,7. Weinig reden tot klagen dus. De auto heeft nu bij mij in bijna 3 maanden al meer gereden dan bij de vorige eigenaar per jaar. Heb het idee dat hij steeds lekkerder gaat rijden, maar dat kan natuurlijk suggestie zijn.
Een Yaris heeft een wat suf imago, maar ik vind dat geen recht doen aan de kwaliteiten van de auto.
Update 30 november
Nieuwe foto's geplaatst
Update 5 augustus 2009 (ook nieuwe foto's)
Heb de auto nu bijna een jaar, 17000 km mee afgelegd en vandaag voor een onderhoudsbeurt en APK weggebracht. Het was het eerste garagebezoek na aanschaf. Een jaar zonder ook maar een enkel probleem gereden. Uiteraard ook zonder problemen door de APK. De Yaris bevalt zeer goed. Oké, het imago is niet geweldig voor wat betreft de uitstraling, maar daartegenover staat de uitermate hoge betrouwbaarheid en lage kosten. Voor het mooie en de uitstraling rijd ik in de zomermaanden en de vakantie in mijn oude Mercedes 240D (zie andere review). Voor het alledaagse verkeer en gebruik is de Yaris gewoon een uitstekende auto. Voldoende ruimte, een redelijk comfort, vlot genoeg en redelijk spaarzaam met brandstof. Over de door mij afgelegde 17000 km een gemeten brandstofverbruik van 1:16. De gebruikskosten zijn gewoon laag te noemen. Voor de bescherming van flanken en bumpers heb ik stootstrips laten plaatsen. Ziet er vind ik zelf ook nog eens goed uit (toch een klein beetje uitstraling dus). Vooralsnog ben ik dus ook een heel tevreden Yaris-rijder.
Update oktober 2009
Inmiddels de 50.000 km gepasseerd. Nog steeds uitermate tevreden. Heb nu een paar keer V-power getankt en heb het gevoel dat het motortje nog iets mooier loopt en dat hij net wat zuiniger met de brandstof omspringt. Wil dit nog een paar keer doen zodat ik een wat betrouwbaarder beeld heb.
Update april 2010
De Yaris heeft weer een kleine onderhoudsbeurt gehad en de zomerbanden zijn teruggezet. Sinds de aanschaf in september 2008 alleen voor de beurten en het monteren van winterbanden in de garage geweest. Niets op aan te merken dus. Auto bevalt gewoon goed. Ik zal er nooit een 'emotionele binding' mee krijgen, maar ik vind voor mijn dagelijkse gebruik de betrouwbaarheid en geringe kosten veel belangrijker dan uiterlijk en imago. Voor mijn plezier rijd ik dan in de zomermaanden wel in de Mercedes 240D. Het verbruik van de Yaris is, ondanks de strenge wintermaanden en het gebruik van winterbanden, gedaald tot een gemiddelde van 1: 16,3 (gemeten van september 2009 tot nu over ongeveer 13000 km). Een prima resultaat vind ik.
Update september 2010
De auto nu twee jaar in bezit en ik kan niets anders zeggen dat het een oerbetrouwbaar wagentje is. De enige kosten in het afgelopen jaar waren de onderhoudsbeurt en de APK waar hij (uiteraard) zonder aanmerkingen doorheen kwam. Het gemiddeld brandstofverbruik over het hele afgelopen jaar (sinds september 2009 dus) is 1:16,5. Het komt dus heel dicht bij de opgegeven fabriekswaarden, hoewel je er wel flink moeite voor moet doen. Goed anticiperen, het "Nieuwe Rijden" toepassen en zeker niet boven de 120 km/u komen. Je kunt overigens prima pittig rijden met de Yaris, maar dan neemt het verbruik enorm toe. In de zomermaanden (vakantie) is de Yaris veel minder gebruikt, omdat ik dan meer met mijn klassieke Mercedes rijd. Voor het dagelijks verkeer voldoet de Yaris uitstekend: goed en goedkoop van A naar B en weer terug. Behoorlijk emotieloos, dat wel, maar verstandelijk een hele goede keuze waar ik nog geen spijt van heb gehad.
Update maart 2011
De Yaris heeft weer een (grote) onderhoudsbeurt achter de rug en tevens zijn de zomerbanden weer gemonteerd. De auto bevalt nog steeds prima. Er hebben zich de afgelopen maanden geen bijzonderheden voorgedaan. De auto doet waarvoor hij is aangeschaft: probleemloos van A naar B brengen. Het verbruik lag in de wintermaanden tegen de 1:16 en daar ben ik best tevreden over.Voor het "leuke" komt binnenkort de Mercedes weer van stal.
Update augustus 2011
De Yaris was weer toe aan een nieuwe APK. Behalve 2 nieuwe banden en ruitenwisserbladen was er niets aan de hand. De banden hadden ongeveer 45000 km gedraaid en waren nog niet echt "op", maar veiligheid voor alles en dus vervangen. Af en toe gaat het wel eens kriebelen om naar een wat meer tot de verbeelding sprekende auto te gaan kijken, maar dan houd ik me maar voor dat er weinig auto's zijn die zo oerbetrouwbaar zijn als deze. Voorlopig houden dus maar.
Update augustus 2012
Na terugkeer van 3 weken vakantie die we altijd met onze Mercedes W123 doen (zie andere review), was het even schrikken: de Yaris wilde niet starten! Dat verwacht je niet als je nog nooit problemen hebt gehad. Garage gebeld die de auto hebben opgehaald; bleek gelukkig alleen maar kapotte accu te hebben. Meteen een nieuwe APK zonder bijzonderheden. We kunnen weer een jaartje vooruit.
Update 15 oktober 2012
De 100.000 km-grens gepasseerd. Eigenlijk niets bijzonders, maar het ziet er weer bijna maagdelijk uit. De Yaris blijft doen waarvoor hij bedoeld is: betrouwbaar en redelijk zuinig (ruim 1:16) van A naar B. Sinds de aanschaf in september 2008 heb ik er 70.000 km mee gereden en op een kapotte accu na volledig probleemloos. Laat dat nog maar even zo blijven.
PROBLEMEN (96.800 km)
Tot nu toe niets, maar ik heb de auto ook pas 4 weken in bezit. Vooralsnog geef ik 4 sterren voor betrouwbaarheid en gebruikskosten, maar dat is natuurlijk nog niet op echte harde feiten gebaseerd.
Update 25 november:
Nog geen enkel en ik heb er ook veel vertrouwen in dat er weinig problemen zullen ontstaan (voorlopig althans).
Update 5 augustus 2009:
Eerste onderhoudsbeurt en APK sinds dat de auto in mijn bezit is. Geen enkel probleem.
Update oktober 2009:
Nog steeds geen enkel probleem; gewoon een uiterst betrouwbaar vehikeltje.
Update april 2010:
Tot op heden nog steeds geen enkel probleem gehad. Alleen twee keer een reguliere onderhoudsbeurt waarbij geen extra werkzaamheden nodig waren.
Update september 2010:
Problemen, hoezo? Gewoon helemaal niets, nog geen lampje hoeven vervangen. De enige reden van garagebezoek was onderhoudsbeurt en APK. Eigenlijk hoort dat ook zo, maar kennelijk geldt dat niet voor alle merken en type auto's. Vooralsnog dus wel voor de Yaris. Hopelijk blijft dat nog lang zo.
Update maart 2011:
Tja... Ik zal niet zeggen: "'t is toch een Toyota", maar feit is gewoon dat het ding oerbetrouwbaar is. Ik heb in mijn leven al vele auto's gereden: VW, Ford, Peugeot, Citroën, Mazda, Opel, Fiat en Mercedes (in willekeurige volgorde), maar de verschillende Toyota's die ik heb gehad waren stuk voor stuk toonbeeld van betrouwbaarheid.
Update augustus 2011:
Zoals boven al omschreven; APK met daarbij 2 nieuwe banden en ruitenwisserbladen. In de afgelopen 3 jaar is er geen extra garagebezoek nodig geweest. Alleen het reguliere onderhoud, APK en zomer- en winterbandenwissel.
Update augustus 2012:
Hij start niet! Bleek gelukkig alleen kapotte accu.
De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. Sanoma Media Netherlands B.V. (“Sanoma”) kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de inhoud of eventuele gevolgen ervan. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen. Het is niet toegestaan zonder toestemming van Sanoma de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.
Gebruikers geven Sanoma een wereldwijde, niet-exclusieve, royaltyvrije, overdraagbare licentie (met het recht tot sublicentie) voor het commercieel gebruik, de verveelvoudiging, de verspreiding, het maken van afgeleide werken, het tonen en uitvoeren van de gebruikersbijdragen in verband met de verlening van de diensten en anderszins in verband met het aanbieden van de website www.autoweek.nl en aanverwante activiteiten van Sanoma, waaronder publicatie in print en het promoten en verder verspreiden van de website (en daarvan afgeleide werken waaronder in print), in welke media-formats en via welke mediakanalen dan ook.
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid.
Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen krijgt een review een waardering in het overzicht.
Gedragsregels AutoWeek.nl:
Gebruikers zullen geen misleidende, racistische, beledigende, seksistische, discriminerende, bedreigende of anderszins
kwetsende uitingen doen, grof taalgebruik hanteren, misplaatste grappen maken of andere gebruikers op een andere manier
lastig vallen.
Gebruikers zullen elkaar met het nodige respect behandelen. Schelden, beledigen of op de man spelen zijn niet toegestaan.
Ook onrust stoken of berichten die de sfeer bedreigen zijn niet toegestaan.
Het plaatsten van privé-informatie, privécorrespondentie of iemands beeltenis zonder de uitdrukkelijke
toestemming van die persoon is niet toegestaan.
Misleiding, oplichting of je voordoen als iemand anders is niet toegestaan.
Het maken van reclame en het doen van commerciële aanbiedingen is niet toegestaan.
Het is niet toegestaan auteursrechtelijk beschermde foto's te gebruiken of foto's van een webserver zonder
toestemming van de hostende partij.
De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde afkeuren voor plaatsing,
verwijderen of aanpassen. Gebruikers die zich (herhaaldelijk) niet aan bovenstaande regels houden kan de schrijftoegang ontzegd worden.