Autoreviews  |  Volkswagen Golf 1.9 SDI (2002)

Volkswagen Golf 1.9 SDI
Impressiefoto - de beschreven auto kan er anders uitzien
Uitvoering3-deurs
Versnellingen5, handgeschakeld
Bouwjaar2002
Jaar van aanschaf2005
Km-stand bij aanschaf53.000 km
Km-stand laatst309.000 km
Eerste review-invoer22-05-2006
Laatst gewijzigd06-05-2012

Comfortster vol ster vol ster vol ster vol ster vol
Prestatiesster vol ster vol ster vol ster vol ster leeg
Betrouwbaarheidster vol ster vol ster vol ster vol ster leeg
Kostenster vol ster vol ster vol ster vol ster leeg
Overall waarderingster vol ster vol ster vol ster vol ster half
Zou u weer een auto van dit merk willen kopen: ja

Vorige autoVolkswagen Polo SDI
(Gemiddelde lezerswaardering 79%)

ERVARINGEN (300.100 km)

AUG 2005:
Na zeven jaar gereden te hebben in een VW POLO SDI (nieuw gekocht) was daar plotseling het afscheid. Met 215000 km op de teller was daar plotseling een cement truck die mijn Polootje 'technisch' totall loss maakte. Noodgedwongen dus op zoek naar een wat grotere SDI.
Dit werd in juni 2005 een Golf uit 2002!
Wat als eerste op viel was de rust bij stationair draaien (Polo SDI is wat rumoeriger). Qua rijden is het toch weer een duidelijke stap vooruit. Ligt goed op de weg (195 banden), stuurt goed en remt uitstekend (4x remschijf). Schakelen is fantastisch. Olieverbruik is bijna niets (was bij de Polo duidelijk meer).
Het verbruik is tot op heden 1/21 gemiddeld (na 16000 gereden te hebben). Ik rij veel snelweg en doe het rustig aan (jakkeren op de linkerbaan hoeft van mij niet en gezien de drukte is gemiddeld 100 per uur perfect). Ik gebruik veel cruise control. Met de hulp van de computer is snel te zien wat het verbruik doet.
Verdere is de auto gewoon geen snelle jongen. Verwacht dan ook geen wonderen als je je gaspedaal indrukt. Het is een prima auto om ‘rustig’ mee te komen in het verkeer. Snel ff inhalen op de snelweg gaat, maar wederom verwacht niet dat je achter in je stoel gedrukt word.
Voor mijn was de hoofdzaak comfortabel op en neer naar mijn werk. Hij is zuinig, zit lekker comfortabel.
Kortom tezamen met de airco en cruise control een ‘fijne’ VW.

MEI 2006:
90000 km: Het olie verbruik is nog steeds nihil! Qua zuinigheid zit hij nog op gemiddeld 1/21 (bij een rustige rijstijl). Maar omdat er nu sinds de laatste grote beurt nieuwe Continental banden op zitten zie ik het verbruik nog zuiniger worden. Dus bij 100 km/uur (bij drukte, rij ik gewoon nog rustiger) duikt de verbruiksmeter naar de 3,8! Dus ongeveer 1/26! (geen airco aan).
Kortom nog steeds zeer tevreden!

DECEMBER 2006:
113000 km: Klinkt misschien weer saai maar nog steeds zeer tevreden met deze SDI. Mede door mijn rustige rijstijl (cruise speed 100 km/uur) is het verbruik vanaf de dag van aankoop nog steeds gemiddeld 1/21,7.

MEI 2007:
132000 km: De zit in de stoelen, het sturen, schakelen en rijgedrag is nog steeds een genot. Zoals al boven beschreven het is geen scheurbak maar als je zoals ik, vlak bij de snelweg woont en de auto rustig op temperatuur laat komen en daarna op de cruisecontrol richting onze landelijke hoofdstad rijdt dan is het een prima vervoermiddel. En wat zo leuk is aan deze auto is de verbruiksmeter (i.s.m de cruisecontrol). Natuurlijk afhankelijk van je bandenspanning, aantal inzittenden, de weersomstandigheden en uiteraard je rijstijl is 1/25 op een ritje echt te realiseren. En dan tanken en uiteindelijk zo rond de 1/22 of soms 1/23 uitkomen, dat is toch lekker. Scheelt toch muntjes!

SEPTEMBER 2007:
Net terug van vakantie! Golf was vol geladen met gezin en bagage (inclusief een volle dakkoffer). Constant gereden (waar het mogelijk was) met cruise control en de snelheid lag toch vaak rond de 135. Uiteindelijk een gemiddeld gebruik van rond de 1/17,5 gehaald. Valt mij totaal niet tegen!

OKTOBER 2007:
Ben sinds eind oktober overgestapt naar V-Power Diesel. Wat gelijk op valt is dat deze diesel niet schuimt (ten opzichte van de ANWB diesel). Moet zeggen dat de motor (voor mijn gevoel) beter loopt. Pakt sneller op (vooral met inhalen zeer prettig). Het verbruik is ook gunstiger maar hou het nog een aantal tankjes vol om daar echt een goed beeld over te krijgen en dan te beslissen om hier mee verder te gaan.

JANUARI 2008:
Na acht keer Shell V-power tanken is het gemiddelde verbruik van deze acht tankjes het zelfde als met de ANWB diesel. Ben dus gestopt met V-power tanken en ben overgeschakeld naar Argos diesel!
Maar na een Argos diesel tankbeurt startte ik de motor, die ging spontaan met het toerental aan de haal (tot 1300) en daarna kon ik wel op de snelweg totaal niet meer accelereren. Toen de mogelijkheid daar was ben ik gestopt en de motor stil gezet en de sleutel verwijderd. Na een seconden of 15 weer gestart en de problemen waren weg (geen rare start en ik kon weer goed de gevolgen van het indrukken van mijn gaspendaal merken).
Wat het nu was weet ik nog steeds niet maar ben voor de zekerheid gewoon weer terug bij de 'normale' Shell diesel. Gaat trouwens goed want bij gemiddelde temperaturen tussen -1 1 tot 8 graden boven nul is het gemiddelde verbruik bij mee gaan met het verkeer (tussen de 105 en 125) gewoon 1 op 22!

OKTOBER 2008:
Heb 4 winterbanden Vredestein Snowtrac 2 (incl velgen) aangeschaft (ivm wintersport). Merk persoonlijk geen verschil qua rijden.

MAART 2011
Still going strong!

AUGUSTUS 2011:
De monteur geeft aan dat de motor/auto er prima uit ziet! Op naar de 3 ton!

JANUARI 2012:
Zondag 29 januari, we zijn over de 3 ton!

ONDERHOUD (309.000 km)

68000 km:
De auto is gekocht met een Pon verzekering (orgineel 1 jaar, maar heb er nog een tweede jaar bijgekocht) die een hoop zaken dekt die niet vallen onder verbruiksonderdelen (remmen, banden etc. etc).
Na een aantal weken in mijn bezit te hebben, gaat tijdens het rijden het ABS lampje + handremlampje branden.
Om een lang verhaal zeer kort te maken werd dit probleem mede dankzij de prima hulp van een SEAT dealer in Dordrecht opgelost. Via deze verzekering werd een ABS regelunit vervangen (totale kosten 1000 euro, voor mij niets!). De extra kosten om de auto voor het tweede jaar te verzekeren (250 euro) werden door het vervangen van deze ABS regelunit snel terug verdient.

90000 km:
Grote beurt inclusief distributie riem en een lekke waterpomp. Een met de klant zeer meedenkende Volkswagen dealer in Genderen THUR maakte wederom gebruik van de bovengenoemde verzekering waardoor de waterpomp 'kosteloos' word vervangen.

105000 km:
Kleine beurt waar de remschijven zijn schoongemaakt omdat bij bochten in lage snelheid een piepend geluid hoorbaar was. Scheen dus rest materiaal van de remblokken te zijn dat vast gaat zitten op de schijven.

112750 km:
Cilinder slot is helaas aan de binnenzijde gebroken waardoor de sleutel er niet meer uit wou. Kan lastig zijn?!?! Na vervanging, wederom probleem opgelost. Dit probleem schijnt volgens de dealer wel vaker voor te komen.

115000 km beurt:

130000 km:
Het rechterraam electrisch laten zakken werd uiteindelijk een noodzakelijk bezoek aan de plaatselijke Volkswagen dealer. Dit werd netjes vervangen en bovendien geheel kosteloos uitgevoerd! Ik later de rekening nog thuis, scheelt toch ff 150 euries!

135000 km beurt:

150000 km beurt:

154000 km:
De EsDeeIe start slecht. Bleek uiteindelik na veel ’troubleshootwerk’ een massa aansluiting te zijn van de startmotor naar de accu die niet meer goed zijn werk deed. Met behulp van de bovengenoemde zeer goede Volkswagendealer (te Genderen) komt alles uiteindelijk goed.

165000 km beurt:

180000 km beurt:
Naast de distributie riemen is ook de water pomp vervangen en is de remvloeistof ververst. Kortom geen grote verrassingen! Banden en remmen zijn ook nog okay.

192300 km:
Tijdens starten gaat de klok en dagteller naar nul. Na doormeten blijkt dat de accu aan vervanging toe is. Voor nog geen 54 euries een nieuwe accu en we gaan weer rustig verder!

195260 km:
Na dik een ton gereden te hebben zijn vandaag de 'voorbandjes' vervangen. Twee Continental Eco Contact 3.

195350 km:
Kleine beurt + APK. Geen problemen.

211750 km:
Grote beurt. Bijzonderheid was een lekke radiator. Een week voor het uitvoeren van deze grote beurt had ik al een fiks STOP teken ontvangen vanwege een te laag niveau van het koelvloeistof systeem.

229136 km:
Kleine beurt + APK. Na vijf jaar rijden zijn de achter remschijven (inclusief blokken vervangen). En er is een gaatje in de uitlaat dichtgelast.

234650 km:
Bij het stoppen van de motor is er ineens vanuit de onderzijde van de auto een 'geluidje' te horen. Op de brug is te zien dat de steun van de uitlaat met het chassis afgebroken is. Verder op na de katalysator is ook een flinke scheur zichtbaar. Replacement is required. Het voorste gedeelte (inclusief kat)is inmiddels vervangen door een nieuwe Romax jongen. Op naar de 250!

249250 km:
De temperatuur meter liep plotseling op. Helaas beek de waterpomp kapot te zijn. Tezamen met de distributie riem werd dit opgelost.

265000 km:
Kleine beurt en de APK. Alles okay!

282000 km:
Kleine beurt & remblokken verwisseld. Verder klonk de motor de laatste paar weken wat rauw. Vooral bij acceleratie was er echt een zware brom te horen. Nu bleek dat het een lucht aanzuigbuis te zijn geweest. Na de reparatie klinkt de motor bij accelearatie zeer stil!

290275 km:
De achterruit verwarming deed het niet meer. Een draadbreuk was de oorzaak.

305000 km:
Grote beurt, geen problemen.

309000 km:
Cilinderslot aan de bestuurszijde is vervangen

VERBRUIK (282.000 km)

Omdat de auto naast 'de looks', ook gekocht is vanwege het verbruik, leek het mij zinvol om nu in het tijdperk van de Blue Motions etc mijn verbruik is te gaan vermelden.
De SDI heeft eigenlijk alleen maar 'snelweg' kilometers erop zitten. Woonwerk verkeer is 150 km.
Belangrijk is dan je rijstijl. Die van mij is rustig. Laat de motor 'rustig' warm worden, daarna rij ik gemiddeld 100 of net daarboven. Kies er voor om met het verkeer mee te gaan op een manier die voor mij het zuinigst is (brandstof moet ik immers zelf betalen). Het 'knallen'(boven de 120) heb ik wel uitgeprobeerd maar zorgt voor minder zuinig en een hogere bloeddruk. Het mooiste was dat bij een enkele reis van 75 km ik maar 10 minuten winst maakte.
Wat heel belangrijk is, is dat ik altijd de cruise control gebruik(fantastische uitvinding).

Maart 2011: de verbruikscijfertjes van de winterbanden:

821km 1/21.14
884km 1/21.57
904km 1/20.52
646km 1/21.19

Kortom: de verbruiks cijfers zoals ze in het boekje van deze SDI te vinden zijn, zijn haalbaar. Onbegrijpelijk dat men nu bij Volkswagen anno 2011 verbruiks cijfers waardes bij een Blue Motion neer weet te zetten van 1/30, die heel moeilijk of eigenlijk gewoon niet te realiseren zijn.

13 augustus 2011
Ik wil dit hoofdstukje van mijn auto review afsluiten met wat statisteken. Het brandstof verbruik hou ik online bij (niet vanaf het moment dat ik de auto had), en dit zijn de statistieken: om te komen tot de afgelopen 168000 km, heb ik 195 keer getankt. Kortom bijna 7700 liter brandstof en het gemiddelde verbruik van de deze SDI komt dan op 1/21,8!
De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. Sanoma Media Netherlands B.V. (“Sanoma Media”) kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de inhoud of eventuele gevolgen ervan. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.
Het is niet toegestaan zonder toestemming van Sanoma Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Gebruikers geven Sanoma Media een wereldwijde, niet-exclusieve, royaltyvrije, overdraagbare licentie (met het recht tot sublicentie) voor het commercieel gebruik, de verveelvoudiging, de verspreiding, het maken van afgeleide werken, het tonen en uitvoeren van de gebruikersbijdragen in verband met de verlening van de diensten en anderszins in verband met het aanbieden van de website www.autoweek.nl en aanverwante activiteiten van Sanoma Media, waaronder publicatie in print en het promoten en verder verspreiden van de website (en daarvan afgeleide werken waaronder in print), in welke media-formats en via welke mediakanalen dan ook.

mail naar een vriend plaats dit bericht op nujij plaats dit bericht op hyves plaats dit bericht op linkedin plaats dit bericht op digg maak een bookmark op delicious

Gedragsregels AutoWeek.nl:
  1. Gebruikers zullen geen misleidende, racistische, beledigende, seksistische, discriminerende, bedreigende of anderszins kwetsende uitingen doen, grof taalgebruik hanteren, misplaatste grappen maken of andere gebruikers op een andere manier lastig vallen.
  2. Gebruikers zullen elkaar met het nodige respect behandelen. Schelden, beledigen of op de man spelen zijn niet toegestaan. Ook onrust stoken of berichten die de sfeer bedreigen zijn niet toegestaan.
  3. Het plaatsten van privé-informatie, privécorrespondentie of iemands beeltenis zonder de uitdrukkelijke toestemming van die persoon is niet toegestaan.
  4. Misleiding, oplichting of je voordoen als iemand anders is niet toegestaan.
  5. Het maken van reclame en het doen van commerciële aanbiedingen is niet toegestaan.
  6. Het is niet toegestaan auteursrechtelijk beschermde foto's te gebruiken of foto's van een webserver zonder toestemming van de hostende partij.
De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde afkeuren voor plaatsing, verwijderen of aanpassen. Gebruikers die zich (herhaaldelijk) niet aan bovenstaande regels houden kan de schrijftoegang ontzegd worden.

AutoWeek Autoverzekering

bij total loss: autowaarde garantie +10%

Logo AutoWeek Verzekeringen

Verkoop je auto

Binnen 2 minuten je auto te koop zetten?

Verkoop je auto al vanaf € 6,95 én adverteer op AutoWeek en Auto Trader.

© 2012 Sanoma Media Netherlands B.V.
Adverteren - Abonneren - Colofon - Contact - Copyright - Disclaimer - Privacy en cookiebeleid - RSS - Twitter - Sitemap
AutoWeek.nl - onderdeel Sanoma Media Netherlands groep